Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Brezplačne Interrail vozovnice za mlade

Pobuda poimenovana DiscoverEU (OdkrijEU) je namenjena osemnajstletnim Evropejcem in je usmerjena k povezovanju mladih z evropsko identiteto in osrednjimi vrednotami EU prek potovalnih izkušenj. Za ta namen EU namenja 12 milijonov evrov za pilotni projekt, s katerim želijo privabiti okoli 15.000 mladih popotnikov. Osnovna ideja vključuje potovanje z vlakom z vozovnico Interrail ali vozovnico za določeno relacijo. 

Prijava za brezplačne vozovnice še ni na voljo, so pa iz Euraila sporočili nekaj novih informacij, kdo bo upravičen do vozovnice in kako:

  • Prijavili se bodo lahko tisti, ki so rojeni med 1.7.1999 in 1.7.2000;
  • Izbrani popotniki bodo lahko potovali med 9. julijem 2018 in 30. septembrom 2018;
  • Prijave se bodo zbirale na Evropskem mladinskem portalu med 12. junijem 2018 in 26. junijem 2018;
  • V potovanje bo mogoče vključiti do 4 države v obdobju 30 dni;
  • Vozovnica bo krila osnovno storitev prevoza, vse dodatne stroške (zavarovanja, namestitve, prehrana) 

Od potovalnega načrta izbranih popotnikov bo odvisno ali bodo prejeli brezplačno Interrail vozovnico ali bo organizator ponudil dodatno rešitev. Dodatne rešitve bodo edina možnost tudi, če bo izbrani popotnik začel potovanje v delu Evrope, kjer ni železniškega omrežja, na primer na nekaterih otokih.

Za več informacij o postopku prijave in izbire bo torej treba še malo počakati, svoje potovanje pa lahko začnete načrtovati takoj.