December, mesec prazničnih potovanj in novega voznega reda

Ljubljana, 28. november 2018 – Decembrske vožnje z vlaki postanejo središče pravljičnih doživetij, saj na Slovenskih železnicah že tradicionalno organizirajo posebne vožnje na katerih se lahko predvsem najmlajši potniki potopijo v čarobni svet pravljičnih junakov. V decembru se bo odvilo na progah Slovenskih železnic 51 voženj s pravljično animacijo. Z muzejskim vlakom in Božičkom bomo lahko potovali po različnih poteh Slovenije. Pravljične vile bodo potovale z rednimi vlaki iz smeri Maribora, Velenja, Ljubljane in Zagreba do Celja. Škrati pa bodo poskrbeli za veselo vzdušje na rednih vlakih od Nove Gorice do Bleda.

Na Slovenskih železnicah so danes, 28. novembra, predstavili praznična potovanja, ki se jih boste lahko udeležili decembra. Na železniški postaji Ljubljana so se zbrali otroci, ki so počakali vlak s pravljičnimi vilami, se posladkali s slaščicami peka Sladkega Tonija in se družili z navihanima škratoma. Z muzejskega vlaka so priklicali tudi Božička, ki jim je poklonil darila in jih povabil na praznične vožnje.

Zbrane je pozdravil pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet, Miloš Rovšnik, ki je poleg namigov za čudovita decembrska pravljična potovanja z vlaki, za katera je vsako leto izjemno zanimanje, razkril tudi spremembe v novem voznem redu, ki začne veljati 9. decembra.

 V notranjem prometu izpostavljamo:

 • Na območju Ljubljane se odpreta dve novi postajališči  in sicer na progi Novo mesto – Ljubljana postajališče Lavrica in na progi Postojna – Ljubljana postajališče Ljubljana –Dolgi most; Obe postajališči sta vključeni v mestno vozovnico Ljubljane (cena dnevne mestne vozovnice za odrasle je 2,20 EUR, mesečne pa 35,20 EUR).
 • Zaradi potreb turistov imata po novem mednarodna vlak Budimpešta – Celje – Ljubljana postanek tudi v Rimskih Toplicah z odhodom v smeri Ljubljane ob 15.34 in vlak 247 Ljubljana – Celje – Budimpešta z odhodom v smeri Celja ob 10.02.
 • Na progi Jesenice – Ljubljana je dodana nova povezava od postajališča Medno do Ljubljane ob 8.32.
 • Izboljšana je popoldanska povezava iz Ljubljane v smeri Ptuja in Ormoža, kjer je poleg direktnega IC vlaka z odhodom iz Ljubljane ob 17.15, dodana še večerna povezava z odhodom iz Ljubljane ob 20.12 in prestopom v Račah za smer Ptuj.
 • Na progi Ptuj – Maribor bo prvi jutranji vlak z odhodom iz Ptuja ob 5.00 po novem vozil preko Pragerskega in tako se pridobi dodatna povezav Pragersko – Maribor z odhodom iz Pragersko ob 5.31 ter zveza proti Ljubljani. Dodatna hitra povezava za Maribor je z regionalnim vlakom z odhodom iz Ptuja ob 6.41 in prihodom v Maribor ob 7.12.
 • Na progi Ljubljana – Sežana je uveden nov lokalni vlak z odhodom iz Ljubljane ob 5.42 in pa hitri regionalni vlak z odhodom ob 15.10. V obratni smeri je omogočena nova povezava z lokalnim vlakom iz Sežane ob 8.55 in regionalnim vlakom z odhodom ob 18.17.

 V mednarodnem prometu izpostavljamo:

 • Na zahtevo Hrvaških železnic bosta dnevna vlaka številka 482 z odhodom iz Ljubljane za Reko ob 15.10 in številka 483 z odhodom iz Reke ob 11.55 za  Ljubljano vozila le v poletni sezoni od 7.6. do 11.9.2019.
 • Vlaki v smeri Italije in obratno bodo vozili tudi v novem voznem in sicer iz Ljubljane v smeri Trsta z odhodom ob 6.00 in 16.10.
 • V novem voznem redu dnevne direktne povezave v smeri Avstrije do Gradca, Dunaja (z zvezami za Prago, Brno, Bratislavo, Varšavo) Salzburga, v smeri Nemčije do Münchna (z zvezami za Pariz, Bruselj, Amsterdam, Koebenhaven in drugih mest v Nemčiji) in Frankfurta, v smeri Madžarske do mest Zalaegerszeg, Veszprem in Budimpešta, v smeri Hrvaške do Zagreba (z zvezami za Split) in Reke, v smeri Srbije do Beograda.
 • V okviru ponudbe nočnih vlakov so povezave z nočnima vlakoma s spalniki in ležalniki za smer Feldkirch, Buchs in Zürich ter za München.
 • Poleg povezav do letališč Gradec, Frankfurt, Dunaj in München, je z Ljubljano povezano tudi letališče Ronke v Trstu.

Božiček se decembra vozi z muzejskim vlakom!

Božiček bo decembra že šesto leto zapored potoval po Sloveniji s skoraj sto let starim muzejskim vlakom, na eni izmed 28-ih voženj pa se mu lahko pridružite tudi vi! Najprej, 1. decembra, se bo zapeljal med Ljubljano in Postojno, med Postojno in Sežano ter med Sežano in Novo Gorico. 2. decembra potuje med Novo Gorico in Ajdovščino, Novo Gorico in Jesenicami ter Jesenicami in Bohinjsko Bistrico. Med Ljubljano in Grosupljem ter Ljubljano in Borovnico bo potoval 5. decembra, 6. decembra med Mariborom in Pragerskim ter Mariborom in Dravogradom. Vožnja Dravograd – Maribor z dne 6. decembra je že razprodana.7. decembra ponovno vožnja na relaciji Maribor – Pragersko. 8. decembra vožnje med Zidanim Mostom in Dobovo ter Zidanim Mostom in Ljubljano, 9. decembra Novo Mesto – Črnomelj ter Novo Mesto in Sevnica. Božičkovi vlaki nadaljujejo vožnje 16. decembra med Ljubljano in Postojno, 18. decembra med Ptujem in Pragerskim, Ljubljano in Litijo ter Ljubljano in Grosupljem. Ta dan sicer vozita dva vlaka na relaciji Ljubljana – Grosuplje, a je popoldanski z odhodom iz Ljubljane ob 18.05 že razprodan. V nedeljo 23. in ponedeljek 24. decembra se boste Božičku lahko pridružili na vožnjah med Ljubljano in Litijo ter Ljubljano in Grosupljem.

Muzejski vlak

Muzejski vlak poganja Nemška lokomotiva serije 033-037, ki je začela vozit leta 1943 v Nemčiji za nemško vojsko kot vojni transport. Božičkov muzejski vlak bo vozil v sestavi 4-4osnih vagonov, bife vagona in službenega vagona.

Z vilami v Pravljično deželo Celje – letos ponovno tudi iz Zagreba

 Že osmo leto zapored vas bodo pravljične vile na vlaku spremljale v Pravljično deželo v Celje. V središču knežjega mesta bodo vile vse do silvestrovega ustvarjale pravljično deželo doživetij za najmlajše in malo starejše. V središču knežjega mesta bodo pravljične vile v decembrskih dneh »Pravljične dežele« gostile številne glasbene goste, pravljične junake, še zlasti pa številne otroke iz vseh koncev in krajev. V decembrskih dneh najmlajše čakajo številne pravljične skrivnosti, pravljično rajanje, vilinski ples in še marsikaj zares pravljičnega, nepričakovanega in enkratnega. Obiščete jih lahko vsako dopoldne med deseto in poldnevom ter popoldne med peto in sedmo uro, seveda brezplačno. 

Pravljični vlaki, na katerih bodo potnike razveseljevale pravljične vile, bodo prvič peljali do Celja iz smeri Maribora, 14. decembra. Med Mariborom in Celjem se bodo vile zapeljale še 16., 22., 25., 30. in 31. decembra. Na poti iz Ljubljane boste vile lahko srečali 15., 23., in 29. decembra, iz smeri Velenja pa 21., 27. in 31. decembra. Pravljična animacija se letos ponovno  seli izven meja, in sicer 29. decembra, na mednarodnem vlaku iz Zagreba do Celja (s prestopom v Zidanem Mostu).

Doživetja s pravljičnimi vilami Slovenske železnice soustvarjajo z Zavodom Celeia Celje ter Vladimiro Skale VS Produkcija.

Navihana škrata vas bosta spremljala do Bleda

Med pravljičnimi junaki, ki potujejo z vlaki, sta letos prvič tudi navihana škrata, ki bosta v škratji šoli merila pridnost ali porednost otrok. Srečali ju boste vsako soboto in nedeljo v decembru na vlaku med postajama Nova Gorica in Bled Jezero. Pravljična animatorja bosta najmlajše presenetila s kuponi za brezplačna doživetja na Bledu.

Doživetja s škratoma Slovenske železnice soustvarjajo s Turizmom Bled ter Sava Hoteli Bled.  

Cene vozovnic in popusti

Cena vozovnice za muzejski vlak z animacijo Božička je 10 evrov, za otroke do 2. leta je vožnja v spremstvu odraslega brezplačna, za otroke od 2. do 12. leta starosti pa 5 evrov. Vozovnica velja za povratno potovanje.

Z vlaki, na katerih bosta potovala škrata – med Novo Gorico in Bledom – je na voljo posebna ponudba. Otroci do 12. leta bodo potovali v spremstvu odraslega brezplačno, vsi drugi pa s 40-odstotnim popustom.

Za potovanja s pravljičnimi vilami veljajo redne ponudbe. Potovanja z vlaki po Sloveniji so ob koncih tedna in praznikih lahko cenejša z vozovnico IZLETka, ki omogoča neomejena do 5 dnevna potovanja po vseh poteh Slovenije. Potovanja so cenejša za družine s SŽ kartico ugodnosti DRUŽINE, in sicer vse dni 40 odstotkov cenejša,  za otroke do 12. leta pa celo brezplačna. Potovanja v skupini so za odrasle 30 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa 50 odstotkov cenejša.

Obisk prazničnih mest v tujini

Z vlakom lahko odpotujete tudi na adventne in silvestrske dogodke v evropska mesta, denimo v Zagreb, Split, Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Innsbruck, Budimpešto, Prago, Beograd, München ali Trst. Do nekaterih mest so na voljo vozovnice iz Ljubljane že od 8 evrov naprej. Število nizko cenovnih vozovnic je omejeno, zato vam priporočamo, da si jih kupite v predprodaji. 

Več informacij o prazničnih doživetjih in novem voznem redu lahko dobite na spletni strani www.slo-zeleznice.si, na vseh prodajnih mestih Slovenskih železnic, v Infocentru Maribor, Celje, Ljubljana in Koper, po e-pošti [email protected] ali na plačljivi tel. št. 1999. 

Za predstavnike medijev smo z veseljem na voljo tudi na e-naslovu [email protected] ali telefonski številki 01/29 14 191. 

{gallery}Potniski_fotografije/Pravljicni_vlaki_2018{/gallery}