Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

V prazničnem decembru največ potnikov na Hrvaško

V letošnjem prazničnem decembru je največ potnikov iz Slovenije potovalo na Hrvaško, v Zagreb. Za kar 19 odstotkov več kot lansko leto. Takoj za Zagrebom je na drugem mestu prestolnica Srbije, Beograd kamor je, v primerjavi z letom 2016, potovalo kar 45 odstotkov več potnikov. Na tretjem mestu je Madžarska Budimpešta, kamor se je mogoče z direktnim vlakom tudi v letošnjem letu zapeljati že od 9 evrov naprej. Na četrtem mestu je bila v decembru 2017 Avstrija s svojimi adventnimi mesti kot so Dunaj, Salzburg, Gradec in Beljak.