Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Mobilna aplikacija#OstaniZdrav

Vlada RS je tako kot več evropskih držav vzpostavila aplikacijo za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav. Aplikacija je za uporabnike prostovoljna in brezplačna, prav tako je prilagojena slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov. Aplikacija ne razkrije ne lokacije ne identitete posameznika, beleži le to, da sta se dve osebi srečali. Preverjanje, če ste bili v stiku z okuženo osebo, se izvaja le na vašem mobilnem telefonu.

Osnovni in edini namen aplikacije je, da državljankam in državljanom omogočimo, da izvejo, ali so bili morda v stiku s kom, ki je okužen z novim koronavirusom.

Mobilna aplikacija bo učinkovita le hkrati z upoštevanjem in doslednim izvajanjem vseh preventivnih ukrepov. Uporaba aplikacije ne pomeni, da smo samodejno varni pred koronavirusom. Nošenje mask, higiena rok in kašlja ter primerna varnostna razdalja morajo ostati del našega vsakdana. V boju proti koronavirusu smo lahko uspešni le skupaj (#SkupajZmoremo), zato je pomembno, da si mobilno aplikacijo #OstaniZdrav naloži čim več uporabnikov.

Aplikacija ne bo nadomestila dela epidemiologov, saj bodo tudi po vzpostavitvi aplikacije nadaljevali z iskanjem tesnih stikov, svetovanjem in odrejanjem ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Mobilna aplikacija jim bo v dodatno pomoč pri obveščanju oseb, ki so bile v stiku z osebo v času njegove kužnosti.