Vlada je izdala odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Začela se je akcija za večjo varnost v železniškem prometu

Slovenske železnice so danes skupaj s policijo začele enotedensko preventivno akcijo, s katero bodo opozarjali na pravilno obnašanje v vlakih in na pravilno prečkanje nivojskih prehodov. Predstavniki obeh služb bodo izvajali nadzor nad nedovoljenim oziroma prepovedanim prehajanjem železniške proge, nad prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih in nad kršitvami na vlakih. Namen akcije je izboljšati splošno varnost v železniškem prometu. Železniški promet v Sloveniji predstavlja pomemben del prometnih povezavVsak dan – ob delovnikih –  pelje okoli 550 vlakov, z njimi pa potuje približno 38.000 potnikov. Železnica se na 721 nivojskih prehodih sreča tudi s cestnim prometom.

Na Slovenskih železnicah letos pričakujejo okoli 10.000 mladih, ki se v šolo vozijo z vlakom, zato varnemu prevozu z vlakom v prvih dneh septembra namenjajo dodatno pozornost, so sporočili iz policije. Akcijo, ki bo trajala do 14. septembra, koordinira evropsko združenje policij Railpol, ki skrbi za varnost na železnicah.

Pri nesrečah na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo ali na mestih, kjer prehod ni dovoljen, so pogosto prisotni različni dejavniki, od neučakanosti ali nepozornosti do slabega vremena, ki zmanjšuje vidljivost in preglednost. Ker veliko nesreč lahko preprečimo, organizatorji pozivajo k spoštovanju prometne signalizacije in prečkanju železniške proge le tam in takrat, kjer in ko, je to dovoljeno.