Začenja se Evropski teden mobilnosti

Letošnji teden mobilnosti udeležence v prometu nagovarja k izbiri čistejšega načina prevoza. Evropski teden mobilnosti je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa, ki je tudi v Sloveniji eden največjih onesnaževalcev okolja. Posebno pozornost je letos namenjena mladim,  saj jih zgolj peščica v šolo prikolesari oziroma pride peš.
Glavna tema Evropskega tedna mobilnosti 2020 je Promet s čim manj emisijami za vse in zaobjema ambiciozen cilj, zapisan v evropskem zelenem dogovoru, po katerem naj bi Evropa postala prva podnebno nevtralna celina. Kot so zapisali na statističnem uradu (SURS -u), je namreč promet odgovoren za četrtino emisij toplogrednih plinov v EU.
Ker ta delež, žal vztrajno narašča, želi unija s tem dogovorom doseči 90-odstotno zmanjšanje teh emisij do leta 2050. Teden mobilnosti se bo 22. septembra tradicionalno sklenil z dnevom brez avtomobila. Na ta dan v številnih občinah za promet zaprejo eno od cest ali ulic, nekatere mestne občine pa občanom ponudijo brezplačen javni prevoz ter voznikom omogočijo brezplačno parkiranje na parkiriščih (P+R), kjer pustijo svoja vozila za nadaljevanje poti pa izberejo eno od trajnejših oblik prevoza.

V družbi Slovenske železnice – Potniški promet bomo tudi ob letošnjem tednu mobilnosti med 16. in 22. septembrom, v skladu z našimi prizadevanji za čim bolj trajnosten, okolju prijazen javni prevoz, sodelovali v številnih akcijam, ki naj posameznikom in skupinam, zagotovijo kar najbolj prijazen način mobilnosti.