Karavanški železniški predor je zaradi obnove popolnoma zaprt

Železniški predor Karavanke bo zaradi gradbenih del v sklopu projekta njegove varnostno-tehnične nadgradnje, od danes, do 10. julija 2021, popolnoma zaprt.
S tem se začenja njegova celovita prenova, ki jo tako na slovenski kot avstrijski strani izvaja avstrijsko podjetje Strabag. Ta bo predor obnovil za 68,4 milijona evrov brez DDV, pri čemer je vrednost gradbenih del na slovenski strani ocenjena na 33,7 milijona evrov.

Z nadgradnjo predora bodo vzpostavljene evakuacijske poti, komunikacijski sistemi, ustrezni sistemi za zagotovitev požarne varnosti ter učinkovitejšega reševanja v primeru nesreč.
V celoti bodo sanirani tudi poškodovani deli konstrukcije predorske cevi, obnovljeni in restavrirani bodo vstopni portali, urejeno pa tudi ustrezno odvodnjavanje.

Vse to bo izboljšalo varnostno-tehnične razmere v predoru ter varnost železniškega prometa in potnikov, omogočena bo višja hitrost prometa (do 120 kilometrov na uro) in zaradi sodobnih nadzornih in varnostnih sistemov tudi pogostejši intervali vožnje vlakov.