Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Nova kolesarska parkirna mesta na železniških postajah

Direkcija za infrastrukturo je v sodelovanju z družbo SŽ-Infrastruktura in ministrstvom za okolje in prostor lani pričela z gradnjo dodatnih parkirnih mest za kolesa na železniških postajah in postajališčih.

V  minulem letu je bilo na 27 lokacijah vzpostavljenih dodatnih 2192 parkirnih mest za kolesa, od tega je 320 parkirnih mest namenjenih izposoji koles, 182 parkirnih mest pa za električne polnilnice električnih koles. Po novem je na slovenskih železniških postajah in postajališčih tako na voljo skupaj 3323 parkirnih mest za kolesa. Na osmih lokacijah (Krško, Zagorje, Trbovlje, Litija, Škofja Loka, Kranj, Domžale, Nova Gorica) so parkirna mesta tudi nadzirana s kamerami.

Na Direkciji za infrastrukturo v prvi polovici letošnjega leta načrtujejo objavo javnega naročila za ureditev parkirnih mest za kolesa na še preostalih železniških postajah.