Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Slovenske železnice in Policija sodelujeta za večjo varnost

Z vseevropsko akcijo preprečevanja žeparjenja na vlakih je nemška policija povezala prizadevanja več Evropskih držav. V preventivni akciji sodelujejo tudi člani Europola in Railpola. S skupno preventivno akcijo želijo vzpodbuditi samozaščitno ravnanje pri ljudeh in jih opozoriti na prisotnost žeparjev. Pri tem sodelujemo tudi Slovenske železnice, ki nam je varnost potnikov vedno na prvem mestu.

Žeparji so med nami, pazite se jih! Pa ne le na vlakih in železniških postajah…

Žeparji obožujejo gnečo in tesen stik z žrtvami, saj so povsod kjer je večja množica ljudi, na ulicah, v trgovinah, v  trgovskih središčih, na avtobusnih postajališča, tudi na železniških postajah ipd., tatovi ali žeparji izkoristijo za neopazno krajo. Pri tem imajo zelo raznolike načine izvrševanja tatvin, predstavniki policije pa nam v spodnjih video posnetkih predstavljajo najpogostejše, da se preventivno spoznamo z nevarnostmi in zaščitimo pred njimi.

THE BLOCKER (»OVIRALEC«)

Zapre ali ovira konec (tekočih) stopnic, tako da se ljudje nakopičijo in medtem ko so vsi pozorni na dogajanje spredaj, njegov pajdaš od zadaj seže žrtvi v žep ali torbo in ji ukrade denarnico – The Blocker.

 

THE BUMPER (»ZALETAVEC«)

V množici/gneči se zaleti v žrtev in ji pri tem, on ali njegov pajdaš, seže v žep ali torbo in ukrade denarnico – The Bumper.

 

THE FAKE TOURIST (»LAŽNI TURIST«)

Sprašuje žrtev za smer in ji kaže zemljevid ter ji medtem, ko žrtev vzame zemljevid v roke, ukrade denarnico iz žepa ali torbe – The Fake Tourist.

 

THE FLOWER GIVER (»DAROVALEC ROŽ«)

Žrtev prijazno ogovori ter ji pokloni rožo, s čimer jo zmede, hkrati pa ji ukrade denarnico – The Flower giver.  

 

THE SNEAKY SPILLER (»ZAHRBTNA NERODA«)

»Po nesreči« polije/umaže žrtev in ji skuša očistit obleko, medtem pa ji ukrade denarnico iz žepa ali torbe – The Sneaky Spiller.

 

THE WINDOW KNOCKER (»TRKALEC NA OKNA«)

Potrka na okno vlaka ali avtobusa z zunanje strani in ko žrtev pogleda ven, njegov pajdaš, ki je na vlaku ali avtobusu, žrtvi ukrade denarnico iz torbe – The Window Knocker.

 

Mednarodna preventivna akcija stop-pickpockets.eu je naravnava na preprečevanje žeparjenja na železniških postajah, vendar se opisanih načinov žeparjenja žeparji poslužujejo povsod kjer je večja koncentracija ljudi (ulice, trgovine, trgovska središča, vlaki, avtobusi, postajališča, ipd.).