Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Na vlakih lahko sedite na vseh sediščih

Tudi v teh »covid časih«, z upoštevanjem vseh ukrepov in priporočil vlade ter stroke oz. NIJZ, zagotavljamo varen prevoz potnikov. Izvajajo se redna čiščenja in razkuževanja površin. Osebje na vlakih uporablja zaščitne maske in v večini so se na lastno željo tudi že udeležili programov cepljenja proti virusu Covid-19.

Trenutno velja tudi za potnike v vlakih obvezno nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok ob vstopu v vlak in uporaba sedišč in označenih stojišč ter upoštevanje drugih splošnih higienskih ukrepov in priporočil. Pri gibanju potnikov je potrebno vzdrževanje medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Tudi na samem vlaku so vidna aktualna obvestila, ki podajajo navodila glede vstopa v vlak, veljavnega sedežnega reda, nošenja mask idr.

V javnih notranjih prostorih – na prodajnih mestih Slovenskih železnic – je še vedno obvezno nošenje zaščitnih mask in vzdrževanje razdalje med potniki najmanj 1,5 metra ter upoštevanje drugih splošnih higienskih ukrepov in priporočil.