Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Prvi KISS prispel v Slovenijo

V Slovenijo je danes iz Poljske pripeljal prvi dvonadstropni (dvopodni) električni potniški vlak Stadler KISS . Vlak ima 292 sedišč in 277 stojišč, skupaj lahko z njim potuje 569 potnikov, njegova najvišja hitrost je 160 km/h, začetni pospešek je 1.3 m/s2. V sklopu nakupa 52-ih Stadlerjevih sodobnih vlakov bodo Slovenske železnice letos dobile 10 dvonadstropnih električnih potniških garnitur Stadler KISS. Vsak vlak bo opremljen z 220V vtičnicami, Wi-Fi brezžičnim dostopom do interneta in avtomatsko klimatsko napravo.

Do konca leta 2022 bo po “mreži” razvejenih železniških poti po Sloveniji zapeljalo 52 novih, sodobnih vlakov. Skupna vrednost nakupa znaša 320 milijonov evrov brez DDV-ja. Z nakupom novih vlakov je bil storjen prvi korak k modernizaciji potniškega prometa, kar je eden od najpomembnejših strateških ciljev Slovenskih železnic. Na Slovenskih železnicah do leta 2025 načrtujemo celovito prenovo železniškega voznega parka.

Poglej video –KISS

Galerija fotografij  – dvonadstropni KISS