Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Zamude posameznih vlakov ob največjem kolesarskem dogodku pri nas – 27. dirki Po Sloveniji

Slovenija bo tudi letos – že tradicionalno – gostila mednarodno kolesarsko dirko, tokrat že 27. dirko Po Sloveniji – Tour of Slovenia 2021. Dirka, ki bo imela pet etap,  bo letos potekala med 9. in 13. junijem. Prva etapa bo med Ptujem in Rogaško Slatino, druga med Žalcem in Celjem, tretja etapa bo potekala med Brežicami in Krškim, četrta med Ajdovščino in Novo Gorico, sklepna etapa pa bo 13. junija, ko bodo kolesarji vrteli pedala med Ljubljano in Novim mestom. Ker bo trasa dirke potekala po večjem delu Slovenije in bo nekajkrat prečkala tudi železniške prehode (kolesarski dogodek ob trasi vedno spremljajo tudi številni ljubitelji kolesarstva), obenem pa bo prireditev neposredno prenašala televizija Eurosport, bo zaradi vsega omenjenega treba prilagoditi tudi vozni red posameznih vlakov in morebitno organizacijo nadomestnih prevozov z avtobusi v dneh dirke. Zaradi spremembe voznih redov bo lahko prihajalo do zamud posameznih potniških vlakov na območjih, kjer bodo potekale posamezne etape dirke. O vsem tem bomo seveda sproti seznanjali na spletni strani Slovenskih železnic. Zaradi morebitnih zamud in drugih nevšečnosti se uporabnikom javnega potniškega prometa opravičujemo in seveda zahvaljujemo za razumevanje.