Vlada je izdala nov odlok za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Za vse potnike v javnem prometu je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT v javnem prometu ni treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom bodo poleg izpolnjevanja pogoja PCT še naprej obvezni uporaba zaščitne maske, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu.

Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Slovenska policija bo 2. in 3. julija izvajala poostren nadzor na vlakih in železniških postajah

Akcija, ki bo potekala vseh državah članicah članicah RAILPOL-a 2. in 3. julija 2021, med 7.00 in 7.00, je del mednarodno koordiniranih aktivnosti na področju železniške varnosti v času Evropskega nogometnega prvenstva, ko več potnikov potuje v mednarodnem železniškem prometu. Tokratna akcija poteka pod naslovom Rail Action Day (RAD) »Active Shield« in je usmerjena v poostren nadzor potniških vlakov in železniških postaj s ciljem kontrole potnikov ter njihove prtljage skladno z nacionalno zakonodajo posamezne države članice. Fokus nadzora bo znova usmerjen tudi v prostore za najdene predmete (izgubljena, pozabljena, najdena prtljaga) in prostore za začasno hrambo prtljage potnikov na posameznih postajah.

Poostren nadzor se bo izvajal predvsem s ciljem:

             kontrole potnikov,

–              kontrole vlakov, zlasti mednarodnih vlakov,

–              kontrola železniških postaj ter

–              kontrola prtljage in prostorov, kjer so nameščene garderobne omarice.