Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Slovenska policija bo 2. in 3. julija izvajala poostren nadzor na vlakih in železniških postajah

Akcija, ki bo potekala vseh državah članicah članicah RAILPOL-a 2. in 3. julija 2021, med 7.00 in 7.00, je del mednarodno koordiniranih aktivnosti na področju železniške varnosti v času Evropskega nogometnega prvenstva, ko več potnikov potuje v mednarodnem železniškem prometu. Tokratna akcija poteka pod naslovom Rail Action Day (RAD) »Active Shield« in je usmerjena v poostren nadzor potniških vlakov in železniških postaj s ciljem kontrole potnikov ter njihove prtljage skladno z nacionalno zakonodajo posamezne države članice. Fokus nadzora bo znova usmerjen tudi v prostore za najdene predmete (izgubljena, pozabljena, najdena prtljaga) in prostore za začasno hrambo prtljage potnikov na posameznih postajah.

Poostren nadzor se bo izvajal predvsem s ciljem:

             kontrole potnikov,

–              kontrole vlakov, zlasti mednarodnih vlakov,

–              kontrola železniških postaj ter

–              kontrola prtljage in prostorov, kjer so nameščene garderobne omarice.