Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Od julija bodo na voljo dodatne nizkocenovne vozovnice

Kmalu boste lahko na prodajnih mestih Slovenskih železnic kupili tudi nizkocenovne vozovnice nemških železnic (DB). Omenjena možnost je rezultat podpisanega dogovora med SŽ-Potniški promet in nemškimi železnicami. 

S to novo ponudbo so odslej potovanja v tujino lahko še ugodnejša. Primer: iz Ljubljane do Berlina lahko potujete že za manj kot 55 EUR, do Amsterdama pa za manj kot 65 EUR.

Potnikom, ki iz Slovenije potujejo z vlakom, so na voljo spodnje nizkocenovne ponudbe:

 • Sparpreis / Super Sparpreis za  relacije v notranjem prometu Nemčije (od postaj v Nemčiji do postaj v Nemčiji) in
 • Sparpreis Europe / Super Sparpreis Europa za mednarodne relacije (od/do postaj v Nemčiji do/od postaj v Avstriji, Belgiji, na Češkem, Danskem, v Franciji, na Madžarskem, v Italiji, v Luksemburgu, na Nizozemskem, Poljskem, Slovaškem, Sloveniji, Švedskem, v Švici).

Za lažjo odločitev o nakupu vozovnice za potovanje z vlakom, vam predstavljamo natančnejše pogoje ponudbe:

 • z nakupom vozovnice je potnik seznanjen, da bo sklenjena prevozna pogodba z DB,
 • kupljena originalna vozovnica je v nemškem jeziku; poleg le-te potnik dobi tudi prevod prevoznih pogojev in ostalih pomembnih informacij v slovenskem jeziku,
 • z nakupom vozovnice potnik soglaša z zbiranjem, shranjevanjem in obdelavi osebnih podatkov za namene obdelave prevozne pogodbe,
 • z nakupom vozovnice potnik soglaša s sprejetjem splošnih pogojev in pogojev uporabe spletne vozovnice,
 • ponudbe Super Sparpreis/Super Sparpreis Europe so vezane na točno določen vlak; zamenjava vozovnice oz. vračilo kupnine ni mogoče,
 • ponudbe Sparpreis/Sparpreis Europe so vezane na točno določen vlak; vračilo vozovnice je možno pred prvim dnem veljavnosti vozovnice, potniku se vrne bon v vrednosti vozovnice zmanjšan za 10 € pristojbine za vračilo; od prvega dne veljavnosti dalje odpoved ni možna,
 • pri mednarodnih povezavah je treba napisati starost potnika/ov,
 • kupljena vozovnica je imenska in neprenosljiva,
 • pri potovanju je obvezno pri sebi imeti osebni dokument, ki se pokaže na zahtevo kontrolnega osebja,
 • kupljena vozovnica velja samo za potnika osebno (po potrebi skupaj s spremljevalci).

 

Vrsta vozovnice Opombe Pogoji vračila
Super Sparpreis Relacije v notranjem prometu Nemčije (od postaj v Nemčiji do postaj v Nemčiji) Brez možnosti vračila prevoznine.
Sparpreis Relacije v notranjem prometu Nemčije (od postaj v Nemčiji do postaj v Nemčiji) Vračilo vozovnice je možno pred prvim dnem veljavnosti vozovnice. Potniku se vrne bon v vrednosti vozovnice zmanjšan za 10 € pristojbine za vračilo.
Super Sparpreis Europa Vključno s tranzitnimi ponudbami prek Nemčije Brez možnosti vračila prevoznine.
Sparpreis Europa Vključno s tranzitnimi ponudbami prek Nemčije Vračilo vozovnice je možno pred prvim dnem veljavnosti vozovnice. Potniku se vrne bon v vrednosti vozovnice zmanjšan za 10 € pristojbine za vračilo.