Najlepši izleti te jeseni

Si želite sproščen jesenski izlet? Se izogniti drvenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že na poti čas izkoristiti za druženje, igro, se razmigati, imeti toaleto na dosegu brez posebnih postankov? Predstavljamo vam nekaj namigov za jesenske izlete z vlakom in doživetja v bližini železniških postaj.

Potovati z vlakom je trajnostno. Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,5 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 72 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna. Tudi v »covid časih« z upoštevanjem vseh ukrepov in priporočil vlade ter stroke Slovenske železnice zagotavljajo varen prevoz potnikov.

Doživite lepoto večerne Budimpešte

Želite posneti čarobno sliko madžarskega parlamenta ob bregovih Donave? Potem se z vlakom mimo Blatnega jezera in Veszprema odpravite v madžarsko glavno mesto Budimpešto. Navdušila vas bo s svojimi mostovi, tradicionalnimi madžarskimi gostilnami in arhitekturo, ki vas bo popeljala nazaj v času habsburške monarhije. Iz Ljubljane se lahko do Budimpešte zapeljete že od 15 evrov naprej.

Na izlet v dve največji avstrijski mesti

Vlak Slovenskih železnic vas bo v nekaj urah pripeljal do Gradca in Dunaja. V Gradcu si privoščite potep in kavo s smetano ter si oglejte kakšno od znamenitosti v mestu, npr. urni stolp, ki kraljuje nad centrom, ali znamenito Murinsel (otok na Muri). Nato nadaljujte potovanje do Dunaja, kjer lahko obiščite enega številnih svetovno znanih muzejev ali uživate v nakupovanju na sloviti Mariahilferstraße. Iz Ljubljane že od 29 evrov naprej.

Obiščite surikate in rdeče pande v Zagrebu

Izlet v Zagreb je dobra izbira tako za družine kot za pare. Do hrvaške prestolnice se lahko iz Ljubljane zapeljete že za le 9 evrov, če potujete v skupini, pa priporočamo vozovnico City Star. Sprehodite se po starem mestnem jedru ali svoje otroke presenetite z obiskom živalskega vrta ZOO Zagreb, ki je skoraj v središču mesta.

Ceneje na razvajanje v slovenske terme

Če bi se le za kak dan sprostili v eni slovenskih term, Slovenske železnice s Thermano Laško, Rimskimi termami, Termami Čatež, Termami Ptuj ter Vodnim parkom Bohinj ponujajo tudi cenejše kopanje ob predložitvi veljavne dnevne vozovnice za vlak.

Kostanj in jesenske barve na bregu Blejskega in Bohinjskega jezera

Jesensko barvanje listja je najlepše doživeti sredi narave, posebej lepo pa je, ko jesenske barve odsevajo v vodi. Od postaje Bled jezero se boste že v 10 do 15 minutah sprehodili do obale Blejskega jezera. Uživajte v prijetnem sprehodu ob jezeru, kjer lahko po poti hranite labode in se ustavite na dobri kavi, kostanju ali kremni rezini. Lahko pa se zapeljete do Bohinjske Bistrice, kjer lahko v Bohinj Park EKO hotelu z vozovnico za vlak uveljavljate popuste za kopanje v Vodnem parku Bohinj.

Z velike železnice na podzemno v Postojnski jami

Obisk skrivnostnega sveta jam je čaroben. Če se odpravite z vlakom, boste lahko že med potjo uživali v pogledu na slikovito pokrajino. Izstopite na postaji Postojna, od tam pa vas čaka okoli 20-minutni sprehod do Postojnske jame. Prav zanimivo doživetje je, ko z velike železnice nadaljujete pot po Postojnski jami s podzemno železnico.

V Pivko v vojaški muzej

Obiščite muzejsko in doživljajsko središče v Pivki, ki je nastalo na območju starih italijanskih vojašnic ter je bogato z vojaško in zgodovinsko dediščino tega območja. Preizkusite se lahko tudi na simulatorju letenja in doživite prepričljivo izkušnjo letenja z vojaškima letaloma. Vlak vas pripelje do železniške postaje Pivka, od koder v 10 minutah peš pridete do Parka vojaške zgodovine.