Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Več prodajnih mest za potnike železniškega prometa

SŽ-Potniški promet nadaljujemo s širjenjem prodajne mreže. Poleg prodaje vozovnic na prodajnih mestih z osebjem, na spletu in v mobilni aplikaciji bodo v naslednjem letu potnikom dodatno na voljo še avtomati za prodajo vozovnic (kartomati).

Kartomat bo kot samostojno prodajno mesto omogočal samopostrežno avtomatizirano prodajo produktov na različnih prodajnih mestih, 24 ur na dan, vsak dan. Trenutno potekajo postavitve prvih 10 samostojnih prodajnih mest, ki bodo v okviru preskusnega (pilotnega) projekta začela delovati do konca januarja naslednje leto.

Samopostrežna prodajna mesta se bodo uvedla na ključnih železniških vpadnicah, na turistično zanimivih območjih in na območjih z visokim ocenjenim potencialom potnikov ter na železniških postajah/postajališčih, kjer se prodaja preko klasičnih prodajnih mest ne izvaja. Na 142-tih lokacijah načrtujemo postavitev 156 samopostrežnih prodajnih mest. V prvi fazi načrtujemo postavitev na 120-tih in v drugi še na 36-tih lokacijah.