Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Prvič v zgodovini se bomo po slovenskih tirih zapeljali z dvopodnimi vlaki KISS

V petek, 14. januarja 2022, bodo po slovenskih tirih zapeljali prvi dvopodni električni vlaki KISS. Deset vlakov KISS, švicarskega proizvajalca Stadler, bo vozilo po vseh elektrificiranih progah. Ti vlaki prinašajo potnikom poleg večjega udobja, prostornosti in funkcionalnosti tudi izkušnjo pogleda skozi panoramska okna nadstropje višje, kar je zagotovo posebno doživetje.

Tudi novi dvopodni električni vlaki modela KISS nudijo potnikom več udobja in funkcionalnosti. Imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.  Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam – vsi vlaki imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček. Na voljo je sodoben potniški informacijski sistem, ki je prilagojen tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim potnikom. Sedeži so opremljeni z vtičnicami za polnjenje elektronskih naprav, na voljo je brezplačen Wi-Fi signal ipd. Tudi ta model vlaka nudi več prostora za prevoz koles, velika panoramska okna, prostorne toaletne prostore, prilagojene gibalno oviranim osebam s previjalno mizo za otroke idr. Pomemben je tudi okoljevarstven vidik, saj so tudi ti vlaki energetsko varčni.

V letošnjem letu bo na naših tirih skupno 52 novih potniških vlakov. Od tega bo 21 enopodnih električnih vlakov Flirt, 10 dvopodnih (dvonadstropnih) električnih vlakov Kiss ter 21 enopodnih dizelskih vlakov Flirt. Trenutno je v promet vključenih 10 električnih dvopodnih vlakov, 14 električnih enopodnih vlakov ter 5 dizelmotornih enopodnih vlakov Flirt.

Novi vlaki pomenijo pomemben prispevek h kvaliteti storitev potniškega prometa Slovenskih železnic in hkrati javnega prometa v Sloveniji.

Dobrodošli na vlakih!