Z vlakom v evropski teden mobilnosti

21. Evropski teden mobilnosti (ETM), ki poteka med 16. in 22. septembrom, opozarja na izjemen pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja, posebno pozornost pa tokrat namenja mladim. Kar 96 slovenskih občin bo pod sloganom »Trajnostno povezani« posameznike spodbujalo k odločitvi za trajnostno mobilnost: k hoji ter uporabi kolesa in javnega prevoza.

Vsak posameznik lahko s premišljeno odločitvijo za aktivno mobilnost pomembno pripomore k lepšemu življenju celotne skupnosti. Hoja, kolesarjenje in javni prevoz za razliko od avtomobilskega prometa v ozračje “spuščajo” občutno manj toplogrednih plinov, okolje manj onesnažujejo s hrupom in svetlobo, povzročijo manj prometnih nesreč ter izboljšajo naše zdravje.

Železnica ima ključno prednost v primerjavi z drugimi oblikami prevoza, saj že danes za prevoz potnikov in tovora uporablja električno energijo, ki je v 50 odstotkih pridobljena iz obnovljivih virov. Pri prevozu potnikov med Mariborom in Ljubljano tako železnica porabi povprečno šestkrat manj energije na potnika, kot je porabljene v cestnem avtomobilskem prometu.

Aktivnosti ETM se prepletajo z evropskim letom mladih – programe delavnic in dogodkov po vsej Sloveniji  najdete na spletni strani tedenmobilnosti.si.

Dobrodošli na vlakih!

Brezplačne vozovnice za vlak na Evropski dan brez avtomobila, 22. septembra

6 dejstev o porabi energije na Slovenskih železnicah