Če kupiš prej, je pot cenej´

 

Potovanje z vlakom je, še posebej če potujete malo dlje ali z otroci, zelo praktično in hkrati doživeto. Čas na poti lahko izkoristite za počitek, igro ali opazovanje pokrajine, ki drsi mimo oken. Prav tako vam ni potrebno neprestano mirno sedeti, lahko se prosto sprehodite naokrog. Takšen izlet bo zagotovo ostal nepozaben in lepem spominu, hkrati pa boste prispevali k varovanju okolja.

Načrtujte vaš izlet že danes, veselite se ga in s predčasnih nakupom vozovnic še prihranite.

 

DO ZAGREBA V ŽIVALSKI VRT (HRVAŠKA)

V Zagreb se lahko zapeljete z direktnimi vlaki iz Ljubljane že za 9 evrov. Za družinska potovanja vam priporočamo vozovnico po ponudbi City Star, saj lahko z njo otroci v starosti do 15 let v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno. Zagreb je zgodovinsko bogato in lepo mesto, ki ponuja številna doživetja. Le korak stran od železniškega muzeja je za ogled zanimiv Tehnični muzej Nikole Tesle, bujen Botanični vrt, inovativen Muzej Iluzij in veličastna Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.  V Zagrebu vsekakor ne smete izpustiti sprehod do Trga kralja Tomislava, mimo palač Arheološkega muzeja, Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Moderne galerije do Zrinjevca ter naprej vse do Trga bana Jelačića, prepoznavnega glavnega zagrebškega trga. Nepozaben je tudi ogled živalskega vrta ZOO Zagreb, kamor se lahko od glavne železniške postaje podamo peš ali pa se zapeljemo s tramvajem številka 4.

 

 

DO ČAROBNEGA GRADCA ALI DUNAJA (AVSTRIJA)

Do Gradca in Dunaja se lahko dnevno zapeljete z več vlaki.  Ena izmed privlačnejših možnosti je potovanje z vlakom Emona, ki ima v svoji sestavi pravi restavracijski vagon (vlak ima v voznem redu oznako EC 150 ali EC 151). Pot ob dobri hrani, pijači in pogledu na slikovito pokrajino, ki drsi mimo oken mine še toliko bolj zabavno in hitro. Drugo največje avstrijsko mesto Gradec je popolna destinacija za vse, ki bi si radi privoščili sproščen potep po prijetnih mestnih ulicah in popili odlično kavo s smetano.

Potovanje pa lahko nadaljujete tudi do čarobnega Dunaja. Da bi lahko predstavili vse, kar lahko vidite in doživite na Dunaju, bi potrebovali več knjig, omeniti pa velja številne palače ob Ringu, opero, poletno rezidenco Hofburg, dvorec Schönbrunn in cesarsko grobnico, v kateri se nahaja 138 sarkofagov Habsburžanov. Ko boste preveč utrujeni za nadaljevanje mestnega raziskovanja, se za vogalom zagotovo skriva katera izmed številnih kavarn, brez katerih Dunaj ne bi bil Dunaj.

Če boste dovolj zgodnji z nakupom vozovnice, boste za vozovnico iz Ljubljane do Gradca odšteli 17,90 evra za odraslo osebo, do Dunaja pa 24,90 €.

 

V ROJSTNO MESTO WOLFGANGA AMADEUSA MOZARTA, SALZBURG (AVSTRIJA)

Sproščeno vzdušje mesta Salzburg, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij zagotavljajo zabavo za vso družino. Približno kilometer in pol stran od glavne železniške postaje Salzburg si lahko ogledate tudi rojstno hišo slavnega Mozarta. Ustaviti se splača tudi na razgledni točki Kapuzinerberg.

Za vozovnico za odraslega iz Ljubljane do Salzburga boste odšteli samo 19,90 evra, če boste nakup opravili dovolj zgodaj.  Salzburg ima zelo dobro urejen mestni prevoz, zato vam v primeru obiska mesta priporočamo nakup Salzburg Card. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled vseh znamenitosti, hkrati pa imeli brezplačen javni mestni prevoz. In to direktno z glavne železniške postaje.

 

 

V PRILJUBLJENO BUDIMPEŠTO (MADŽARSKA)

Madžarska prestolnica velja za eno najbolj priljubljenih destinacij, ki jo lahko obiščete tudi z vlakom. Iz Ljubljane se lahko do tja zapeljete že od 15 evrov naprej. Med vožnjo boste lahko uživali tudi v pogledu na Blatno jezero in se peljali mimo Veszprema. V mestu ob bregovih Donave, ki je polno mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln – čard, si boste lahko ogledali številne kulturne in zgodovinske znamenitosti, med drugim kraljevo palačo, parlament in opero, kar pa je samo nekaj od utrinkov bogate turistične ponudbe v Budimpešti.

 

 

V »VELIKO MALO MESTO« BRATISLAVA (SLOVAŠKA)

Bratislava je pestro zgodovinsko mesto in znana po čudovitih parkih, jezerih, veličastni reki Donavi idr.  Zanimiv postanek za kosilo je tudi v vrteči se restavraciji na televizijskem stolpu na bližnjem hribu. Staro mestno jedro Bratislave je tako majhno, da si lahko vse znamenitosti ogledate peš. Javno prevozno sredstvo boste potrebovali le za prevoz do centra z železniške postaje, lahko pa se do centra mesta podate tudi peš (cca. 20 min). Če boste dovolj zgodni z nakupom vozovnice za vlak boste npr. iz Ljubljane lahko potovali že za 43 evrov.

 

NOČNI IZLET DO ZURICHA

Ste se že kdaj odpravili na nočni izlet? Privoščite si ga lahko iz Ljubljane do Züricha, in sicer so vozovnice na voljo že od 29,90 evrov naprej. Švicarska prestolnica je bila razglašena za mesto z največjo kakovostjo življenja in ponuja številne možnosti za raziskovanje. Znana je tudi po živalskem vrtu, ki velja za enega najboljših v Evropi.

 

 

Za potovanja v Salzburg, na Dunaj, v Zürich, München in Frankfurt je število vozovnic po navedenih cenah omejeno, vozovnice je mogoče kupiti že 6 mesecev pred potovanjem. Za potovanja v Budimpešto, Gradec, Prago in Bratislavo je število vozovnic po navedenih cenah omejeno, nakup je možen 2 meseca pred potovanjem. Za potovanja v Trst, Zagreb, Opatijo, Reko in Pulj je število vozovnic po navedenih cenah neomejeno, nakup je možen 2 meseca pred potovanjem.

 

 

DO TRSTA, LETALIŠČA RONKE, PALMANOVE, BENETK IN ŠE KAM

Z vlakom se zapeljete v središče mesta Trst, vozovnica npr. iz Ljubljane pa stane le 8 evrov. Dnevni izlet za užitke ob italijanski kavi in kulinariki, ob nakupovanju in sprehajanju po mestnih ulicah priljubljenega italijanskega mesta je lahko pravi užitek. Poleti je zanimiv postanek tudi na kopališču Lanterna ali El Pedocin, ki se nahaja 2 kilometra od železniške postaje. Pot iz Trsta pa lahko nadaljujete tudi naprej po Italiji, s hitrimi vlaki Frecciarossa. Do Rima tako prispete že v sedmih, do Milana pa v dobrih šestih urah. S vlaki Frecciarossa so hitreje dostopna tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence, Torino.

Vozni red vlakov je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronki (Ronchi), Udin (Vidma), Pordenona, Trevisa in celo do Tarvisia (Trbiža) v smeri Beljaka ter povezave s hitrimi vlaki Frecciarossa za/iz Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima.

 

V OPATIJO ALI NA REKO (HRVAŠKA)

V Opatijo ali na Reko se lahko zapeljete iz Ljubljane z dvema direktnima vlakoma na dan, že od 9 evrov. Opatija, ki jo mnogi poznajo tudi pod imenom jadranska Nica, velja za enega najbolj priljubljenih turističnih krajev na Hrvaškem. Mesto, ki vedno znova preseneti s svojo svetovljansko dušo, se lahko pohvali z najdaljšo turistično tradicijo na vzhodni obali Jadrana.

Zaradi neposredne bližine železniške postaje in pristanišča je Reka odlično izhodišče za nadaljevanje poti s številnimi ladjami in trajekti. Ali pa za obisk Reke same. Sprehodite se po »korzu« – mestni promenadi v središču mesta, ulici polni trgovin in kavarn in kraj kjer boste zagotovo doživeli utrip mesta in njenih prebivalcev. Obiščite Trsatski grad na hribu nad Reko s čudovitim razgledom na celotno mesto, kraj različnih kulturnih dogodkov – koncertov, modnih revij, predstav in razstav. Na Reki je vredno obiskati tudi Prirodoslovni muzej Reka, kjer si lahko ogledate botanični vrt, muzej pa je tudi multimedijski center z akvarijem … ali pa enostavno zavijte na reške plaže … Ploče, Kostanj, številne plaže se nahajajo tudi v Pećinah in Bivii … nirvana ob pogledu na modrino je zagotovljena!

Mladi do 20. leta starosti v skupini šest ali več potnikov lahko z vlakom do Opatije ali Reke potujejo s kar 70-odstotnim popustom. Za družinska potovanja in potovanja skupin je ugodna izbira tudi vozovnica City Star. Otroci v starosti do 15 let, ki potujejo v spremstvu staršev ali starih staršev lahko z vozovnico City Star potujejo brezplačno.

 

DO PULJA  IN ZNAMENITE PULJSKE ARENE

Mesto Pulj (Pula) ima dolgo tradicijo vinarstva, ribištva in turizma. Z železniške postaje Pulj (Pula) do znamenite puljske arene (edini preostali rimski amfiteater, ki ima štiri stranske stolpe in v celoti ohranjene) vas loči manj kot 10 minut sprehoda. V bližini arene je čudovito obiskati Titov park in mestno središče. Priporočamo tudi utrdbo Kaštel, zgodovinski in pomorski muzej Istre, muzej Istrskega olivnega olja, pa še bi lahko naštevali. Pot iz Ljubljane do Pulja in nazaj vas bo stala 29 evrov.

 

RAZISKUJTE EVROPO UGODNO Z VOZOVNICO INTERRAIL

V kolikor želite raziskovati posamezno državo ali več držav zapored pa je ugodna izbira za potovanje z vlakom v kar 33 evropskih držav t.i. vozovnica Interrail. Vozovnica vam omogoča tudi prihranke pri nočitvah v hotelih, vstopninah v muzeje, povezavah z ladjami, trajekti in avtobusi. Cene se začnejo že pri 53 evrih.

 

Predstavljenih je bilo le nekaj namigov za izlete v evropska mesta. Ugodne vozovnice in zanimivi so lahko izleti z vlakom tudi v druga evropska mesta. Preverite cene vozovnic na naši spletni strani, v zavihku »Tujina« ali pokličite naše svetovalce na brezplačno telefonsko številko 080 81 11.