Kam na krofe?

Napočil je čas pustnih mask, ki bodo poskrbele za razigrano vzdušje in preganjale zimo. Po Sloveniji so potovanja z vlakom zelo ugodna, še posebej če potujete za konec tedna, ko so vozovnice cenejše tudi do 75 odstotkov.

V teh razigranih dneh se zapeljite z vlakom in obiščite številne pustne sprevode, dogodke in festivale širom Slovenije, ki vas bodo navdušili z izvirnimi maskami, zanimivim dogajanjem in slastnimi pustnimi dobrotami.

 

63. Kurentovanje na Ptuju

Najstarejše slovensko mesto bo med 11. februarjem in 21. februarjem v znamenju karnevalskega dogajanja znova postalo največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Zapeljite se z vlakom do Ptuja in doživite že 63. Kurentovanje.

Po kratkem in prijetnem  10-minutnem sprehodu z železniške postaje se boste znašli v urejenem starem mestnem jedru Ptuja, polnem plesa, koncertov in praznovanj na številnih prizoriščih.

Več informacij:

https://potniski.sz.si/prireditev/63-kurentovanje-na-ptuju/

 

Veliko pustovanje v Ribnici

Tudi letos bo Pustno društvo Goriča vas organiziralo veliko pustovanje v Ribnici. Tradicionalnim maskam iz Ribnice (burovž, Ribnčani, etnološke maske) se bo 18. februarja ob 14.03 pridružilo še mnogo drugih domačih in gostujočih mask.

Brezskrbno se zapeljite z vlakom do železniške postaje Ribnica in po prijetnem, 5-minutnem sprehodu uživajte na pustnih norčijah.

Več informacij:

https://potniski.sz.si/prireditev/veliko-pustovanje-v-ribnici/

 

13. Istrska pustna povorka

Pustne maske se bodo na koprske ulice vrnile v soboto, 18. februarja, ob 11. uri.
Zanimive etnografske maske, domišljene pustne skupine in okrašeni pustni vozovi se bodo obiskovalcem predstavili vzdolž Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice ter pustno rajanje zaključili na Ukmarjevem trgu.

V povorki bo sodelovalo 23 skupin.

Zapeljite se z vlakom do Kopra in na poti uživajte v lepih razgledih primorske proge. Železniška postaja je od pustnega dogajanja oddaljena 15 minut hoje.

Več informacij:

13. Istrska pustna povorka

 

Ljubljana

Na pustno soboto bo v Ljubljani potekal tradicionalni pustni Zmajev karneval.
V sprevodu sodelujejo vrtčevske in šolske skupine iz Ljubljane, ki jih pospremijo tradicionalne maske iz različnih slovenskih in tujih krajev.

Brezskrbno se zapeljite z vlakom do Ljubljane. Parkirišča ne bo potrebno iskati, železniška postaja je le nekaj minut hoje oddaljena od starega mestnega jedra in pustnega dogajanja.

Več informacij:

Zmajev karneval – Visit Ljubljana


Avtorica fotografije: Tereza Andruškova
Vir fotografije: Visit Ljubljana

 

Celje

Pridružite se pustnemu rajanju v središču mesta, ki bo v soboto, 18.  2. med 10.00 in 13.00.
Po oceni pustne komisije bodo nagrajene tri najboljše maske v kategoriji: otroška, družinska, skupinska.

Zapeljite se z vlakom do Celja, železniška postaja se nahaja v samem središču mesta.

Več informacij:

Celjski pust – Visit Celje


Vir fotografije: Visit Celje

 

Kranj

Krančkov karneval poteka 18. februarja, med 10. in 14. uro, ko staro mestno jedro Kranja napolni pustno rajanje za male in velike maske. Na Glavnem trgu bo od 10. ure dalje pustna diskoteka vse maske vabila na ples, spremljevalni program pa bo poskrbel za animacijo, poslikavo obrazov in okušanje pustnih dobrot.

Brezskrbno se zapeljite z vlakom do železniške postaje Kranj in po prijetnem, 10-minutnem sprehodu boste prispeli v staro mestno jedro.

Več informacij:

Krančkov karneval – Visit Kranj


Vir fotografije: Visit Kranj

 

Ilirska Bistrica

Pust je pršu v Ilirsko Bistrico in bo veselo razgrajal 18. in 19. 2.. V soboto bo ob 16h otroško rajanje v parku Nade Žagar, kjer se bo nagradilo tudi najbolj izvirno družinsko pustno masko!
Vrhunec pusta bo v nedeljo od 14.00 dalje, ko bodo ulice Ilirske Bistrice zavzele tradicionalne pustne šeme in ostale skupine.

Zapeljite se z vlakom do železniške postaje Ilirska Bistrica in po prijetnem, 10-minutnem sprehodu boste prispeli do pustnega dogajanja.

Več informacij:

Visit Ilirska Bistrica

Vir fotografije: Visit Ilirska Bistrica

 

Brežice, Dobova

Fašjenk Dobova je tradicionalni pustni karneval, ki sodi med največje turistično-kulturne prireditve v tem delu Slovenije. Je tudi del Združenja evropskih karnevalskih mest – FECC.

Dobova:
Brezskrbno se zapeljite z vlakom do železniške postaje Dobova in po prijetnem, 15-minutnem sprehodu uživajte na pustnih norčijah.

Brežice:
Brezskrbno se zapeljite z vlakom do železniške postaje Brežice in po nekoliko daljšem, 25-minutnem sprehodu uživajte na pustnih norčijah.

 

Več informacij:

https://potniski.sz.si/prireditev/fasjenk-dobova-2023/

 Pustna evropska mesta v bližini:

 

https://potniski.sz.si/prireditev/reski-karneval/

 

https://potniski.sz.si/prireditev/20169/

 

https://potniski.sz.si/prireditev/pust-v-beljaku-villach/

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Skupine morajo svoje potovanje prijaviti po elektronski pošti na:
[email protected] oz. preko kontaktnega obrazca na spodnji povezavi:

Potovanje skupine

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,