Železniški promet je v trendu tudi na konferenci Mobilnost

Danes, 7. junija 2023, se je v Ljubljani odvila konferenca Mobilnost na kateri je bila aktualna tema tudi trend e-mobilnosti. Na okrogli mizi, ki jo je vodil Igor E. Bergant, je bil izpostavljen železniški promet kot tisti, ki je ključen za trajnostno mobilnost in tudi pri varni uporabi vse bolj razvijajoče se tehnologije. Kot je povedal Igor E. Bergant je »železniški promet tudi rešitev za industrijo informacij«.

Na temo varnosti v prometu je direktorica potniškega prometa mag. Darja Kocjan povedala, da je potnik v železniškem prometu statistično 40-krat bolj varen kot v avtomobilu. Na vlaku lahko čas koristno in varno uporabimo za branje ali delo, pa tudi za načrtovanje mikromobilnosti za naprej.

»Železnica je že ves čas nosilec električne mobilnosti, polovica porabljene elektrike je nizkoogljična, zato je tudi bistveno bolj prijazna okolju v primerjavi s cestnim prometom. Vlaganja in razvijanje te oblike okolju prijazne mobilnosti je pomembna. Ponudbo moramo povečati. Nujna je infrastruktura, ki bo omogočila takten promet, kar pomeni vsaj dva tira. Moja želja je, da bi družina shajala z enim avtomobilom,« je povedala direktorica potniškega prometa mag. Darja Kocjan.

Na Slovenskih železnicah si prizadevamo tudi za čim več možnosti in razvoj multimodalnosti, npr. možnosti souporabe koles in električnih avtomobilov za potnike v železniškem prometu. Na večjih železniških postajah je potnikom že na voljo možnost izposoje koles, uporabe kolesarnice in parkirišč za kolesa, pri čemer največkrat sodelujemo z lokalnimi skupnostmi in družbo SŽ – Infrastruktura. Potekajo projekti vzpostavitve izposoje električnih koles in električnih avtomobilov, polnjenja lastniških električnih avtomobilov in parkiranja na vozliščih P&R na območju železniških postaj ter integracija uporabe teh storitev skupaj s prevozom z vlakom.

 

Posnetke in več o konferenci si lahko ogledate na Želimo si družbo aktivne mobilnosti – DELO.

 

Avtor fotografije: Blaž Samec, DELO