Najlepše jesenske poti in prijetna doživetja

Jesen je najlepši čas za potovanja. Spoznajte prednosti potovanja z vlakom in se odpravite na lepa jesenska doživetja.

Potovanje z vlakom je enostavno in udobno. Ni vam treba skrbeti za prometne zastoje, omejitve in iskanje parkirnih mest. Namesto tega se lahko sprostite in uživate v udobnih sedežih, občudujete prelepe razglede na jesensko pokrajino in si preprosto vzamete čas zase.  Potovanje z vlakom je tudi veliko bolj okolju prijazno.

Vlaki pogosto vozijo v sama središča mest, kar vam omogoča enostaven dostop do različnih destinacij brez potrebe po iskanju parkirnih mest ali uporabi drugih prevoznih sredstev. Potovanje z vlakom vam tudi omogoča, da se med potjo družite, klepetate, igrate igre, ogledate film ali kako drugače preživljate kakovosten čas z vašimi najbližjimi.

Predstavljamo vam nekaj namigov za jesenske izlete, doživetja in potovanja z vlakom.

Če se pa v vas prebudi dolgo zaspana popotniška duša, in si zaželite, da bi kakšno državo ali pa celo več držav podrobneje raziskali z vlakom, vam je na voljo vozovnica po ponudbi Interrail. Za popotniška odkrivanja ene države je na voljo vozovnica Interrail One County Pass, za raziskovanje širnih planjav in obzorij pa vozovnica Interrail Global Pass. Vse podrobnejše informacije glede cen, veljavnosti in pogojev nakupa vozovnic Interrail lahko najdete na:

Interrail – popotniška izkušnja za vse generacije

Vabljeni na odkrivanje jesenskih najljubših kotičkov z vlakom, doma in v tujini.

 

Po barviti jesenski Sloveniji

Jesenska, spokojna Ljubljana

Jesen je idealen letni čas za raziskovanje Ljubljane. Ne pripeka več, a so temperature še zmeraj prijetne. Vzdušje v starem mestnem jedru in na nabrežjih Ljubljanice je malce bolj umirjeno, a še zmeraj živahno, prav tako ne manjka zanimivih dogodkov (www.visitljubljana.com).

Živahno jesensko dogajanje v Mariboru

Štajerska prestolnica v objemu barvitega jesenskega Pohorja in sončnih vinorodnih gričev je idealna za jesenski obisk. Še posebej priporočamo obisk prireditev v čast savni: Rez Stare trte, Festival Stare trte in največje enodnevno martinovanje v Sloveniji (www.visitmaribor.si).

Ceneje na razvajanje v slovenske terme

Če bi se radi za kak dan sprostili v katerem izmed slovenskih kopališč in toplic, Slovenske železnice s Thermano Laško, Rimskimi termami, Termami Ptuj ter Vodnim parkom Bohinj poleg prijetnega prevoza ponujajo tudi ugodnejše kopanje ob predložitvi veljavne dnevne vozovnice za vlak.

Kostanj in jesenske barve na bregu Blejskega in Bohinjskega jezera

Jesensko barvanje listja je najlepše doživeti sredi narave. Še posebej lepo pa je, ko se jesenske barve odsevajo v vodi. Od postaje Bled jezero se boste lahko že v 10 do 15 minutah sprehodili do obale prelepega Blejskega jezera. Lahko pa se zapeljete do železniške postaje Bohinjske Bistrice, kjer lahko v Vodnem parku Bohinj z vozovnico za vlak uveljavljate popuste za kopanje v Vodnem parku Bohinj.

Z vlakom v Postojnsko jamo in Predjamski grad

Obisk skrivnostnega sveta jam je zmeraj čaroben. Če se odpravite z vlakom, boste lahko že med potjo uživali v pogledu na slikovito kraško pokrajino v jesenskih barvah. Izstopite na železniški postaji Postojna, od tam pa vas čaka okoli 20-minutni sprehod do Postojnske jame oziroma shuttle prevoz do Postojnske jame in Predjamskega gradu. Prav zanimivo doživetje je tudi to, da z velike, “prave” železnice nadaljujete pot po Postojnski jami s “podzemno” železnico.

V Pivko v vojaški muzej

Obiščite muzejsko in doživljajsko središče v Pivki, ki je nastalo na območju starih italijanskih vojašnic ter je bogato z vojaško in zgodovinsko dediščino tega območja. Preizkusite se lahko tudi na simulatorju letenja in doživite prepričljivo izkušnjo letenja z vojaškima letaloma. Vlak vas pripelje do železniške postaje Pivka, od koder v 10 minutah peš prijetne hoje prispete do Parka vojaške zgodovine.

 

Skozi barvito jesensko pokrajino do evropskih prestolnic

 

ZAGREB V OBJEMU JESENI (Hrvaška)

Pozdravljeni v Zagrebu, čudovitem mestu, kjer se prepletajo zgodovina, kultura in zabava.

Stari grad
Stari grad, ki se nahaja na griču nad mestom, ponuja enkraten razgled na Zagreb. Odkrijte zgodovino mesta in uživajte v sprehodu po ozkih uličicah, ki so obdane s kamnitimi zidovi. Obvezno obiščite izvirni Muzej razpadlih zvez.

Trg bana Jelačića in Zagrebška katedrala
Trg bana Jelačića je srce mesta in glavno središče za druženje in zabavo. Sprehodite se po trgu in občutite utrip mesta, obiščite trgovine, restavracije in kavarne, ali pa preprosto uživajte v razgledu na okoliške ulice. Zagrebška katedrala je ena izmed največjih znamenitosti Zagreba in je znana po svoji baročni arhitekturi.

V Zagrebu lahko redno najdete tudi številne zanimive prireditve: www.infozagreb.hr

V Zagreb z vlakom že od 9 EUR:

Zagreb

 

PO OKUSNE MARONE V GRADEC IN NA DUNAJ (Avstrija)

Do Gradca in Dunaja se lahko dnevno zapeljete z več vlaki.  Ena izmed privlačnejših možnosti je potovanje z vlakom EuroCity Emona, ki ima v svoji sestavi pravi restavracijski vagon (vlak ima v voznem redu oznako EC 150 ali EC 151). Pot ob dobri hrani, pijači in pogledu na slikovito pokrajino, ki drsi mimo oken mine še toliko bolj prijetno in hitro. Gradec, drugo največje avstrijsko mesto je popolna destinacija za vse, ki bi si radi privoščili sproščen potep po prijetnih mestnih ulicah in popili odlično kavo z mlekom. Ne pozabiti si privoščiti slastnih maronov.

Potovanje pa lahko nadaljujete tudi do mogočnega Dunaja. Da bi lahko predstavili vse, kar lahko vidite in doživite na Dunaju, bi potrebovali več knjig, omeniti pa velja številne palače, opero, poletno rezidenco Hofburg, dvorec Schönbrunn in cesarsko grobnico. Ko boste preveč utrujeni za nadaljevanje mestnega raziskovanja, se za vogalom zagotovo skriva katera izmed številnih in znamenitih dunajskih kavarn. Primerno se oblecite, saj na Dunaju v jesenskem času rad zapiha mrzel veter, ki prinaša vonj po prihajajočem zimskem času.

V Gradec ali na Dunaj z vlakom:

Dunaj (Wien)

 

V MOZARTOVO MESTO, SALZBURG (Avstrija)

Sproščeno vzdušje mesta Salzburg, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij zagotavljajo prijeten obisk za vso družino. Približno kilometer in pol stran od glavne železniške postaje Salzburg si lahko ogledate tudi rojstno hišo slavnega Mozarta. Ustaviti se splača tudi na razgledni točki Kapuzinerberg.

Za vozovnico za odraslega iz Ljubljane do Salzburga boste odšteli precej manj, če boste nakup opravili dovolj zgodaj.  Salzburg ima zelo dobro urejen mestni prevoz, zato vam v primeru obiska mesta priporočamo nakup Salzburg Card. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled vseh znamenitosti, hkrati pa imeli na voljo brezplačen javni mestni prevoz, direktno iz glavne železniške postaje.

V Salzburg z vlakom že od 27,90 EUR:

Salzburg

 

V VELIČASTNO BUDIMPEŠTO (Madžarska)

Madžarska prestolnica velja za eno najbolj priljubljenih destinacij, ki jo lahko obiščete tudi z vlakom. Med vožnjo boste uživali ob pogledu na Blatno jezero in se peljali mimo Veszprema. V mestu ob bregovih Donave, ki je polno mostov in tradicionalnih odličnih madžarskih gostiln – čard, si boste lahko ogledali številne kulturne in zgodovinske znamenitosti, med drugim kraljevo palačo, parlament in opero, kar pa je zgolj nekaj predlogov široke in bogate turistične ponudbe v Budimpešti.

V Budimpešto z vlakom že od 15 EUR:

Budimpešta (Budapest)

 

NOČNI SKOK SKOZI JESENSKO ALPSKO POKRAJINO DO ZÜRICHA (Švica)

Ste kdaj že potovali z nočnim vlakom? Zvečer enostavno vstopite na nočni vlak v Ljubljani, zaspite na udobni postelji in se zjutraj zbudite v Zürichu. Švicarska prestolnica je bila razglašena za mesto z najvišjo kakovostjo življenja in ponuja številne možnosti za raziskovanje. Znana je tudi po živalskem vrtu, ki velja za enega najboljših v Evropi. Kako zgleda potovanje z nočnim vlakom iz Zagreba in Ljubljane do Züricha si lahko ogledate tudi na videoblogu uporabnika Simply Railway (v angleščini).

V Zürich z nočnim vlakom:

Zürich

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet zgolj 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %.

 

Skupine morajo svoje potovanje prijaviti po elektronski pošti na: [email protected] oz. preko kontaktnega obrazca na spodnji povezavi:

Potovanje skupine

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].