Brezplačno po Evropi z Interrail vozovnicami #DiscoverEU

Pobuda poimenovana DiscoverEU (OdkrijEU) je namenjena osemnajstletnim Evropejcem in nekaterih tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+. Usmerjena je k povezovanju mladih prek potovalnih izkušenj, ki lahko med potovanjem po Evropi izkusijo njeno raznolikost, spoznajo njeno kulturno dediščino in zgodovino. DiscoverEU med drugim mladim omogoča, da pridobijo pomembne življenjske izkušnje, kot so neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur.

V ta namen Evropska komisija in Evropski parlament tudi letos organizirata drugi krog projekta s katerim želita privabiti še okoli 36.000 mladih popotnikov. Za slovenske mlade potnike je za drugi krog predvidenih 172 brezplačnih vozovnic.

Kako do brezplačne vozovnice?

Prijave v jesenskem krogu zbirajo od srede, 4. oktobra 2023, od 12. ure dalje (po srednjeevropskem času) do torka, 18. oktobra 2023, do 12. ure (po srednjeevropskem času) na European Youth Portal.

 

Prijavite se lahko vsi, ki

  • ste rojeni med vključno 1. januarjem 2005 in vključno 31. decembrom 2005
  • na spletni prijavnici vpišete številko osebne izkaznice, potnega lista ali dovoljenja za prebivanje
  • ste državljani ene od naslednjih držav ali v njej zakonito prebivate daljši čas:

– ena od držav članic Evropske unije, vključno s čezmorskimi državami in ozemlji, ali
– ena od tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+: Islandija, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija

  • boste sodelovali v kvizu in odgovorili na dodatno vprašanje (razen če se prijavljate kot član/ica skupine).

 

Koriščenje brezplačne vozovnice

Srečni izbranci boste lahko z vlaki brezplačno potovali najmanj 1 dan in največ 30 dni med 1. marcem 2024 in 31. majem 2025.

 

Dodatna vprašanja

V primeru dodatnih vprašanj, predlagamo da pogoje preberete v rules ali pa odgovor na svoje vprašanje poiščete med pogostimi vprašanji in odgovori v frequently asked questions.