V evropska adventna mesta


Bližajo se praznični zimski dnevi, ki kličejo po sproščenih in čarobnih doživetjih. Spoznajte prednosti potovanja z vlakom in se odpravite na lepa doživetja.

Potovanje z vlakom je enostavno in udobno. Ni vam treba skrbeti za prometne zastoje, omejitve in iskanje parkirnih mest. Namesto tega se lahko sprostite in uživate v udobnih sedežih, občudujete prelepe razglede na pokrajino in si preprosto vzamete čas zase.  Potovanje z vlakom je tudi veliko bolj okolju prijazno.

Vlaki pogosto vozijo v sama središča mest, kar vam omogoča enostaven dostop do različnih destinacij brez potrebe po iskanju parkirnih mest ali uporabi drugih prevoznih sredstev. Potovanje z vlakom vam tudi omogoča, da se med potjo družite, klepetate, igrate igre, ogledate film ali kako drugače preživljate kakovosten čas z vašimi najbližjimi.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj namigov za praznična potovanja z vlakom.

 

DUNAJ (Avstrija)

Od konca novembra do konca decembra se avstrijska prestolnica spremeni v pravo pravljično mesto. Pogrejte se z znamenitim Weihnachtspunschem (božični punč) in se sprehodite od slavne operne hiše po Kärntner Straße do veličastne katedrale sv. Štefana, pa po ulici Graben do mogočne palače Hofburg.

Več: Božično dogajanje na Dunaju

Božični Dunaj

 

 

GRADEC (Avstrija)

V tednih pred božičem se Gradec spremeni v romantično zimsko pravljico. Že v novembru se na glavnem trgu odpre več prikupnih adventnih tržnic, ki nudijo čudovita darila, številne dobrote in odlično kuhano vino. Pustite se očarati romantičnim lučkam, bleščečim ledenim jaslicam, velikanskemu adventnemu koledarju na mestni hiši in prijetnim božičnim sejmom.

Več: Božič v Gradcu

Gradec božična tržnica

 

SALZBURG (Avstrija)

Mozartovo mesto v predbožičnem času očara s tradicionalno božično jelko, zastekljenim vodnjakom in gradom, ki se dviga nad trgom Salzburger Dom. Ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ki stoji neposredno ob salzburški katedrali, se odvija svetovno znani in eden najstarejših avstrijskih božičnih sejmov.

Več: Salzburški božični sejem

 

BELJAK (Avstrija)

V mestu ob Dravi boste našli vse, kar ustvarja božično vzdušje – tisoče lučk, ki  razsvetljuje ulice starega mestnega jedra, romantični adventni sejem z okrašenimi kočami in številne prireditve. Beljaški tradicionalni advent se razprostira okoli mestne župnijske cerkve, na glavnem trgu (Hauptplatz) pa se odvija Beljaški kulinarični advent.

Več: Advent v Beljaku

Božične luči v Beljaku.

 

MÜNCHEN (Nemčija)

Vabljeni na veseli adventni čas v Münchnu, ki ima s številnimi slikovitimi božičnimi sejmi izjemno tradicijo. Mesto zaživi v soju luči, ulice pa zadišijo po cimetu, marcipanu in kuhanemu vinu.

Več: Božični sejmi v starem mestnem jedru Münchna

 

BUDIMPEŠTA (Madžarska)

Z vlakom se lahko preko spokojne pokrajine zapeljete mimo čudovitega Blatnega jezera in Veszprema ter obiščete madžarsko prestolnico Budimpešto. Lepotica ob Donavi očara v vseh letnih časih, a prekrasne palače, cerkve, trgi in sanjski mostovi so v praznični preobleki še toliko lepši. Številni trgi in ulice madžarske prestolnice se v decembru odenejo v čarobnost lučk in prazničnih stojnic. Povzpnite se na Citadelo, ki se dviguje nad tem veličastnim mestom, oglejte si središče mesta ob Elizabetinem mostu, sprehodite se skozi Verižni most in čez Trg svobode do bazilike sv. Štefana.

Več: Božični sejmi v Budimpešti

 

TRST (Italija)

Obiščite Trst v času Miklavževega sejma in doživite praznično vzdušje ob morju. Mesto je bilo nekoč glavno pristanišče mogočnega avstro-ogrskega cesarstva, zato se njegovi najpomembnejši spomeniki in mogočne stavbe nanašajo na to zlato obdobje. Sprehod med znamenitostmi bodo popestrile okrašene ulice in tradicionalni sejem, kjer boste lahko nakupili izvirna darila, poskusili raznovrstne slaščice in ostale vrhunske italijanske dobrote.

Več: Božič v Trstu

Trst stavba

 

Priporočamo nakup mednarodnih vozovnic v predprodaji na prodajnih mestih za mednarodni promet – s pravočasnim nakupom si lahko zagotovite nižje cene vozovnic. Na vlaku je mogoče kupiti samo vozovnice po redni ceni do mejnih postaj.

Ni mogoč nakup vozovnic po znižanih cenah ali posebnih ponudbah, katere veljajo na določenih relacijah ali za določene vlake.

Kje kupiti vozovnice?

Mednarodne vozovnice so na voljo na določenih železniških postajah – seznam prodajnih mest vozovnic za mednarodni promet lahko najdete na spodnji povezavi:

Prodajna mesta vozovnic

 

SLOVENSKA PRAZNIČNA MESTA

Tudi potovanja z vlakom po Sloveniji so zelo ugodna, še posebej če potujete za konec tedna ali v času praznikov, ko so vozovnice kar do 75 odstotkov ceneje. V teh prazničnih dneh vas s čarobno okrasitvijo in zanimivimi prireditvami vabijo številni slovenski kraji. Preverite nekaj naših predlogov.

Gremo na lučke, lučke… z vlakom

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].
Grafika z vlakom, železniško postajo in pripisoma "Z vlakom po kulturo" in "V zgodovinska mesta Slovenije".