S sprejetim odlokom Vlade RS se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, od 16. novembra 2020 do preklica, začasno prekine ves notranji javni prevoz potnikov v Republiki Sloveniji.

Vlada je na seji 26. novembra še za 14 dni podaljšala odlok o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije. Mednarodni vlaki vozijo po veljavnem voznem redu in so namenjeni izključno potovanjem v mednarodnem prometu. Glede ponovnega pričetka izvajanja voženj vas bomo obveščali na spletni strani.Zahvaljujemo se za razumevanje. Ostanite zdravi!
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

BIBLIOVLAK – Knjige na vlakih Slovenskih železnic

Ljubljano je Unesco izbral za svetovno prestolnico knjige leta 2010. S projektom Knjiga na vlaku smo dosežek našega glavnega mesta podprle tudi Slovenske železnice. V sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana in Mestno občino Ljubljana potnikom na nekaterih vlakih vse do 23. aprila prihodnje leto ponujamo možnost brezplačne izposoje knjig.

Za začetek smo v bibliovlak spremenili vlak InterCity Slovenija (ICS), ki vozi med Mariborom in Koprom, in ga tudi zunaj poslikali s podobo projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. Pozneje pa si bo knjige mogoče izposojati tudi na nekaterih drugih vlakih.

Na odprtju projekta je generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič povedal: »Knjiga in vlak imata veliko skupnega. Oba nam odkrivata nove kraje, ljudi in pokrajine. Spodbujata našo domišljijo in nas bogatita z novimi spoznanji. Obenem pa je knjiga lahko naš idealni spremljevalec na vsakdanji poti do službe ali šole, ali pa na spoznavanju novih tujih dežel. V času množičnih elektronskih komunikacij bi bilo kar prelahko vlak in knjigo odpisati na zaprašene police častitljive, a le malo uporabne zgodovine. Toda oba sta še kako živa, mladostna. Še vedno se razvijata in mi se razvijamo z njima. Na Slovenskih železnicah si iz dneva v dan prizadevamo našim potnikom ponujati kar najboljše storitve. Verjamemo, da nam bo kot nosilcu integriranega javnega potniškega prometa uspelo sedanjim in novim potnikom ponuditi novo kakovost potovanja. Zato sem vesel, da smo dobili priložnost postaviti svoj delček v mozaik svetovne prestolnice knjige.«

V okviru projekta Knjiga na vlaku se septembra začne tudi literarni natečaj za srednješolce, na katerem bodo najboljša dela nagrajena.

Dogodek so slavnostno otvorili publicistka, glasnica bralne kulture Ljubljane – svetovne prestolnice knjige dr. Manca Košir, generalni direktor SŽ Goran Brankovič, direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Jelka Gazvoda in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič.

Publicistka dr. Manca Košir in generalni direktor SŽ Goran Brankovič.

Projekt je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.