S sprejetim odlokom Vlade RS se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, od 16. novembra 2020 do preklica, začasno prekine ves notranji javni prevoz potnikov v Republiki Sloveniji.

Vlada je na seji 26. novembra še za 14 dni podaljšala odlok o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije. Mednarodni vlaki vozijo po veljavnem voznem redu in so namenjeni izključno potovanjem v mednarodnem prometu. Glede ponovnega pričetka izvajanja voženj vas bomo obveščali na spletni strani.Zahvaljujemo se za razumevanje. Ostanite zdravi!
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Predstava Demoghela v Železniškem muzeju SŽ

Ob stoletnici začetka Soške fronte gosti Železniški muzej Slovenskih železnic gledališko predstavo »Demoghela« v izvedbi tržaškega Kulturnega društva Studio Giallo in v sodelovanju z deželo Furlanijo Julijsko krajino. Režiser predstave je Boris Kobal.

Predstava bo 19. maja 2015 ob 20:00 v rotundi Železniškega muzeja SŽ v Ljubljani na Parmovi 35.
Vstop prost!

Beseda bo tekla o tržaškem Slovencu, ki ga je splet okoliščin ob izbruhu svetovne vojne zapletel v tragične vojne dogodke. Besedilo je nastalo na podlagi arhiva 400 pisem in več dnevnikov, kar je omogočilo postaviti resničnostno zgodbo, sestavljeno kot lepljenko resničnih dogodkov.

Zgodba se začne v veliki tržaški vojašnici, ko naš junak prejme mobilizacijski »papir št. 970 – pehota«, se vključi v vojaško življenje in potem leta 1914 doživi bitko pri Leopoliju, ko je bila njegova enota, sestavljena po večini iz Tržačanov, Istranov, Kraševcev, Sočanov in Furlanov, decimirana. Pripoved se na podlagi pisem žena vojakov dotakne tudi življenja v Trstu leta 1914.

Naslov izhaja iz popularne popevke tistega časa, Demoghela (v prevodu narečno: »Pejmo dam!«), ki ne slavi herojskih podvigov, temveč govori o želji vojakov, da bi se čim prej vrnili na svoje domove.

Predstava bo v italijanščini, vendar s podnapisi v slovenščini!