Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Potovanje v Italijo – novi ukrepi zoper Covid-19

Obveščamo vas, da so italijanske železnice sprejele nov ukrep za zajezitev širjenja virusa Covid-19, ki vsem potnikom pri potovanjih z vsemi vlaki Trenitalia na italijanskem ozemlju, nalaga obvezno nošenje maske FFP2 od danes 05. 01. 2022 do 31. marca 2022. Do nadaljnjega je potrebno obvezno predložiti tudi Green Pass za vstop na vse vlake, ki vozijo na italijanskem ozemlju.

Odlok zakona 229 z dne 30. decembra 2021 v okviru izrednih razmer v zvezi z epidemijo Covid-19 od 12. januarja in do 31. marca 2022 določa, da morajo potniki za prevoz na vseh vlakih in avtobusih Trenitalia Eurocity in Euronight obvezno imeti okrepljeno* covidno potrdilo izdano, če je potnik v celoti (popolnoma*) cepljen ali prebolevnik. Ta obveznost ne velja za potnike, mlajše od 12 let, in tiste, ki so izvzeti na podlagi ustreznega zdravniškega spričevala. Na vlaku je potrebno upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe (ohranjanje medsebojne razdalje itd.) in nositi masko FFP2 (ali modele, kot so N95, KN95, P2, DS itd.). Osebje Trenitalia izvaja okrepljene preglede potrdil na vlaku. Vsak potnik, za katerega bo med pregledom na vlaku ugotovljeno, da nima okrepljenega potrdila, bo pozvan, da zapusti vlak na prvem razpoložljivem postanku.

 Dodatno pojasnilo italijanskih železnic:

* Za imetnike »okrepljenega potrdila« se štejejo potniki, ki so cepljeni v celoti ali so že preboleli Covid.

* S »popolnoma cepljen« se šteje, da je potnik prejel drugi odmerek cepiva najkasneje 120 dni pred dnevom potovanja, sicer pa je obvezen tudi tretji odmerek.