Osebe z omejeno mobilnostjo

Svojo ponudbo kar najbolj prilagajamo različnim potrebam naših potnikov.

V notranjem prometu

V daljinskem oziroma medmestnem prometu je prevoz oseb na invalidskih vozičkih in *električnih skuterjih mogoč na vlakih ICS (Inter City Slovenija), kjer sicer velja obvezna rezervacija sedežev. Za potovanje z vlakom ICS je potrebno plačati ICS dodatek v polnem znesku. Mogoč je tudi na večini vlakov Euro City (EC) in na nekaterih vlakih InterCity. Vlaki, ki imajo v sestavi vagone za prevoz oseb na invalidskih vozičkih, so v voznih redih posebej označeni.

V lokalnem prometu je prevoz potnikov na invalidskih vozičkih mogoč v elektromotornih nizkopodnih garniturah (Siemens/Desiro) na progah: Ljubljana–Maribor, Ljubljana–Dobova, Ljubljana–Jesenice in Ljubljana–Sežana.

Spremljevalci oseb na invalidskih vozičkih potujejo brezplačno; brezplačno vozovnico prejmejo na prodajnih mestih.

*Električni skuter ima oseba, ki je skladno z določili Zavoda za zdravstveno zavarovanja Slovenije upravičena do uporabe medicinskega pripomočka za ustrezno časovno
obdobje.  Oseba mora pred nakupom vozovnice predložiti na vpogled potrdilo (dokument) o prejemu medicinskega pripomočka ter potovati na električnem skuterju (električni skuter s katerim potuje z vlakom ima dimenzije dolžine do 120 cm in širine do 65 cm).

Z ustreznimi dvigali so opremljene železniške postaje Koper, Ljubljana, Celje in Maribor, sicer pa je dostop do peronov in do vlakov mogoč s pomočjo železniškega osebja.

V mednarodnem prometu

V mednarodnem prometu je prevoz oseb na invalidskih vozičkih mogoč na vlakih Euro City (EC), ki imajo v sestavi vagone za prevoz oseb na invalidskih vozičkih. Vlaki so v voznem redu posebej označeni.

Za prevoz invalidov na progah tujih železniških uprav velja Posebni dodatek k tarifi TCV za prevoz potnikov na invalidskih vozičkih in njihovih spremljevalcev.

Slepe osebe z ustrezno izkaznico in osebe na invalidskih vozičkih – imetniki nacionalne izkaznice za invalide (ali potrdila) plačajo vozovnico po veljavni splošni ponudbi za določeno potovanje. Njihovi spremljevalci pa potujejo brezplačno v 1. ali 2. razredu.

Pred začetkom potovanja priporočamo, da potnik preveri možnost in pogoje prevoza z upoštevanjem potrebnega prestopanja.

Večje mednarodne postaje v tujini so praviloma opremljene s pripomočki za invalide oziroma dvigali. Na nekaterih vlakih so oddelki za invalide.

Z ustreznimi dvigali je opremljena železniška postaja Ljubljana, sicer pa je dostop do peronov in do vlakov možen s pomočjo železniškega osebja.

Po najboljših močeh in v okviru razpoložljivih možnosti se vam bomo potrudili zagotoviti čim bolj udobno in prijetno potovanje. Prosimo, da nas o nameravanem potovanju obvestite najmanj 48 ur pred potovanjem: ob delavnikih od 8. do 16. ure, na telefon: (0)1 291 33 91.

V primeru, da nas o nameravanem prevozu ne boste pravočasno obvestili, vam bomo na postajah in pri potovanju lahko pomagali le v okviru trenutno razpoložljivih možnosti.

*Ob celoviti prenovi železniške postaje Maribor, ki bo predvidoma končana jeseni leta 2020, je poskrbljeno za potovanja oseb na invalidskih vozičkih. Prosimo, da nas o nameravanem potovanju obvestite najmanj 48 ur pred potovanjem: ob delavnikih od 8. do 16. ure, na telefon: (0)1 291 33 91. Omenjene osebe bo v Mariboru pred postajno stavbo pospremil pristojni delavec, v Celju na parkirišču ob severni strani železniške postaje in v Ljubljani pred postajnim poslopjem.

Vsa podrobnejša pojasnila in informacije lahko dobite:

  • na potniških blagajnah,
  • v klicnem centru Slovenskih železnic: tel. 01 29 13 391 ali
  • po elektronski pošti [email protected]