Otroci

Potovanje z otroki v Sloveniji

Potovanje z vlakom je lahko poučno in zabavno. Otroci do 6. leta potujejo brezplačno, od 6. do 12. leta pa po polovični ceni.

Otroci do 6. leta starosti potujejo brezplačno, če zanje ne zahtevate posebnega sedeža, vendar morajo vseeno imeti vozovnico. Slednjo prejmete na potniški blagajni.

Otroci od 6. do 12. leta starosti, pa tudi mlajši otroci do 6. leta starosti, za katere se zahteva sedež (skupine vzgojno-varstvenih zavodov) imajo 50-odstotni popust za 1. in 2. razred vseh vlakov v Sloveniji.

Skupinska potovanja otrok

Pogoje za potovanja skupin otrok (skupine vzgojno-varstvenih zavodov) od 1. do 12. leta starosti si oglejte na povezavi potovanja skupin.

Potovanja z otroki v tujini

Vaši otroci lahko po tujini z vami potujejo s 50 do 75-odstotnim popustom ali celo brezplačno.

Otroci do četrtega leta, v nekaterih državah pa do šestega leta starosti, potujejo z vlakom brezplačno, do dvanajstega rojstnega dne pa po polovični ceni. V določenih državah po polovični ceni potujejo celo do štirinajstega, petnajstega, šestnajstega ali sedemnajstega leta.

Brezplačno, do dopolnjenega 6. leta starosti, se bodo vaši malčki vozili po naslednjih državah: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Finska, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Slovenija, Švica, Švedska, Srbija, Črna gora, prav tako pa tudi s Pomorsko družbo Attica.

Naslednji prevozniki so za potovanja otrok po polovični ceni zvišali zgornjo mejo 12 let, in sicer je starostna meja:

  • za potovanja po Srbiji, Črni gori in Madžarski dopolnjeno 14. leto,
  • za potovanja po Češki, Slovaški, Avstriji in Nemčiji dopolnjeno 15. leto,
  • za potovanja po Švici, Danski, Norveški, Švedski, Veliki Britaniji in Irski dopolnjeno 16. leto,
  • za potovanja po Finski dopolnjeno 17. leto.

Navedeni popusti ne veljajo za potovanja z vozovnicami Interrail. Za nakup vozovnice Interrail po polovični ceni velja starostna meja od 4. do dopolnjenega 11. leta starosti.

Za potovanja v Srbijo, Makedonijo in Grčijo z vozovnico City Star International imajo otroci od šestega pa do dopolnjenega dvanajstega leta starosti 75 odstotkov popusta. Če pa potujejo s starši ali starimi starši v Avstrijo, Nemčijo, na Češko, Slovaško in Hrvaško – in so stari do petnajst let, pa imajo 50-odstotni popust.

Potovanje bo za vaše otroke pravo doživetje, za vas pa ne bo pomenilo prevelikih dodatnih stroškov.