Na Dunaj z vlakom!

Guten tag! Danes vam bom predstavila idejo o potovanju z vlakom!

Kljub temu, da najrajši potujem z avtom – ker si sam svoj šef, rada vozim, rada poslušam svojo glasbo in jem sendviče med vožnjo… in kljub temu, da so mi avioni všeč in imajo svoj čar in se jim včasih ne morem izogniti (v Vancouver bi res težko potovala z avtom) sem tokrat PRVIČ potovala z vlakom.

Z vlakom se res redko vozim. Živim v centru Ljubljane, kjer imam faks, službo, dom, fanta, prijatelje in praktično celotno življenje.

Zato se na vlak spravim res res res redkokdaj.

Škoda.

Zakaj sem se odločila za vožnjo z vlakom – do Dunaja?

Iskreno povedano, zaradi ekonomske računice. Dunaj je prelep, obiskala sem ga že okoli 5x in vedno ista zgodba, parkirne hiše so tako drage (vedno parkiram v centru) in se mi to preprosto ne izplača.

Vožnja traja okoli 3,5-4 ure. To je malo, vendar pa ko seštejem bencin + vinjeto + parkirno hišo za okoli 20-40 eur na dan (ja, center) ugotovim, da se mogoče bolj splača z vlakom.

Nekatere punce, so mi na facebooku povedale, da sicer obstajajo cenejše parking hiše, ampak žal ne pride v poštev vsaka – če si v hotelu v centru, ali si tam le za 1 dan. Odvisno od situacije.

Zakaj me je vožnja z vlakom presenetila?

Preprosto, ker vlakov nisem navajena. Najbolj sem uživala na vlaku Maribor-Dunaj, ki ima kupeje. In z malo sreče, si lahko v kupeju sam – lahko tam spiš, gledaš filme (kot midva z Augustom) in se spočiješ in naješ preden prideš na cilj.

In slučajno sva imela na računalniku sloviti ljubezenski film (zame eden najlepših) Before sunrise, kjer se glavna lika spoznata na vlaku na Dunaj. Bi se lahko zgodba še bolj ujemala?

Koliko stane?

Najini karti sta bili okoli 70-80 eur. Je pa res, da če karte kupiš prej, jih lahko dobiš že za 40-50 eur (povratne seveda).

Koliko časa traja?

Vožnja traja okoli 6 ur. Dlje kot z avtomobilom, ampak moram priznati – da mi je tako hitro minila, 2 filma, malo čipsa, malo sendvičev, klepeta in smo bili tam!

Ali se prestopa?

Da, v Mariboru se prestopi na avstrijski vlak in se tam počaka okoli 15 min. Potem pa s polno paro naprej do Dunaja.

Tudi razgledi so fenomenalni.

Kupeji preprosto zmagajo! Tako sem se razveselila tega, da sva imela kupe samo zase! Svojo mini sobico na vlaku! Res je “elegantno” potovanje… in po eni strani popolnoma filmsko!

Vsekakor se bom še odločila za potovanje z vlakom. Mogoče v Zürich, Budimpešto, mogoče naslednji v Frankfurt… bom videla!

Pa ve? Ste navajene potovanja z vlakom? So vam všeč?

Več si lahko preberete na: Slovenske železnice, za dodatne popuste pa se splača spremljati Slovenske železnice facebook.

Lep dan, Katja

  1. december 2016

Avtor: Katja Grudnik

Grafika z vlakom, železniško postajo in pripisoma "Z vlakom po kulturo" in "V zgodovinska mesta Slovenije".