19. 11. 2022 - 4. 1. 2023

Božično dogajanje na Dunaju

Božični sejmi na Dunaju so resnično starodavna tradicija, saj predhodniki današnjega dogajanja segajo daleč nazaj, v srednji vek. Dandanes se v predbožičnem času organizira več kot 20 uradnih adventnih tržnic, ki ponujajo široko paleto izvirnih daril in številne slastne dobrote. Navedli bomo nekaj najbolj poznanih.

 

Dunajski božični trg

Sanjska božična tržnica pred mestno hišo je nepozaben vrhunec za tiste, ki se želijo vživeti v duh božiča. Edinstvena kulisa daje tej tržnici samosvoj čar, okusne arome pa bodo vse obiskovalce zagotovo zazibale v praznično veselje. Ob petkih, sobotah in nedeljah lahko brezplačno poslušate tudi pevske zbore, ki pojejo božične kolednice.

Kje: Na trgu pred mestno hišo
Kdaj: 19. november – 26. december 2022

 

Božična vas na Trgu Maria Theresien

V objemu veličastnih dunajskih zgradb doživite zimo in tradicionalne običaje v božični vasi na trgu, ki je posvečen slavni vladarici, Mariji Tereziji. Prepustite se božičnemu vzdušju s praznično okrašenimi stojnicami in pestro ponudbo kulinaričnih dobrot.

Kje: Na trgu Marije Terezije
Kdaj: 16. november – 23. december 2022

 

Božični sejem v palači Schönbrunn

Številni razstavljavci predstavljajo ročna dela in izvirna darila, kot so ročno izdelani božični okraski in čarobne jaslice. Dišava sveže pečenih vanilijevih piškotov in vročega punča se širi po prizorišču in ustvarja čudovito vzdušje.

Kje: Paradno dvorišče, pred palačo Schönbrunn
Kdaj: 19. november – 4. januar 2023

 

Božična vas v kampusu Dunajske univerze

Božična vas v kampusu Dunajske univerze bo obiskovalce očarala s tradicionalnim dunajskim vzdušjem. Skrbno oblikovane in okrašene tržnice, ki se nahajajo vzdolž številnih ozkih in slikovitih uličic nudijo čudovita božična darila in okusno kuhano vino.

Kje: Universitätscampus, Alserstrasse
Kdaj: 11. november – 23. december 2022

 

Na Dunaj z vlakom:

Na Dunaj lahko potujete z vlakom, kar je v tem prazničnem času še posebej pravljična izkušnja. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo vlaka, temveč tudi zato, ker se tako lahko izognemo nepotrebnemu hitenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že čas na poti izkoristimo za druženje s prijatelji, kramljanje, igro, branje knjige, počitek ipd.

 

Dunaj


V evropska adventna mesta

Tudi v mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Predstavljamo vam nekaj namigov za obisk evropskih adventnih mest z vlakom, kjer se cene začnejo že pri 8 evrih.

 

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,