Vlada Republike Slovenije je 6. 11. 2021 izdala nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za potovanje z vlakom v notranjem in mednarodnem prometu ter v tranzitu še naprej ostaja obvezno izpolnjevanje  pogoja PCT – prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Pogoja PCT pri prevozu z javnim potniškim prometom pa ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, učencem in dijakom.

Za vožnjo z vlakom je poleg izpolnjevanja pogoja PCT obvezna pravilna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje.

Potniki na vlaku dokazujejo izpolnjevanje pogoja PCT z ustreznim dokazilom o prebolevnosti, cepljenosti ali negativnem rezultatu testa in veljavnim osebnim dokumentom.
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Rogatec in muzej na prostem

Privoščite si izlet, na katerem ne bo manjkalo raznolikih aktivnosti. Za vas smo pripravili udeležbo na etno delavnici, kjer se boste preizkusili v peki kruha, pletenju kitic iz ličja, zanimiv je tudi poskus hoje po hoduljah, izdelave piščali iz lubja, možnosti ježe v maneži in še in še.

Zakaj v Rogatec?

Rogatec leži pod Donačko goro, ob sotočju potokov Sotle in Draganje. Zaradi svoje zemljepisne lege je pomembno križišče trgovskih poti in se ponaša z bogato in zanimivo preteklostjo.

Rogatec je bil znana vojaška naselbina že v rimskih časih, svoj največji razvoj pa je kot obmejno območje in kot posest različnih zemljiških gospodov doživel v srednjem veku.

Danes na čase največjega razcveta spominjajo staro trško jedro, ostanki gradov, cerkve ter drugi umetnostno-zgodovinski spomeniki. Največja znamenitost Rogatca je muzej na prostem.

Obiskovalci si lahko ogledajo srednjeveški trg in baročno cerkev, dvorec Strmol z Rokodelskim centrom, Konjeniški center in Muzej na prostem s sobotnim programom delavnic Okusimo dediščino. Več na www.rogatec.si.

Program A

  • Ogled muzeja na prostem z možnostjo udeležbe etno delavnic (priprava in peka kruha v Šmitovi hiši, izdelava rož iz krep papirja, pletenje kitic iz ličja (izdelava zapestnic), obisk pri kovaču (prikaz ročnega kovanja žebljev), izdelava voščilnic z žigi iz krompirja, hoja po hoduljah, izdelava piščali iz lubja, ličkanje in luščenje koruze – delavnice so organizirane glede na letni čas),
  • ogled Konjeniškega kluba Strmol (možnost ježe v maneži),
  • ogled starega trškega Rogatca in cerkve Sv. Jerneja,
  • ogled dvorca Strmol (ogled razstave mednarodne likovne zbirke sodobne umetnosti),
  • topli obrok (kosilo oziroma večerja).
Opis programa

Najprej nas bo pot vodila do Muzeja na prostem Rogatec, največjega tovrstnega muzeja v Sloveniji. Vodnik nam bo predstavil arhitekturo in kulturno izročilo o življenju v minulih dveh stoletjih. V muzejskih etno delavnicah boste lahko oblikovali svoje lastne »pekovske« izdelke in jih položili v krušno peč, v muzejski kovačiji se lahko preizkusite v tehnikah tradicionalnih obrti (pletenje iz ličja, kovaštvo) ali kar v hoji na hoduljah.

Pot nas bo vodila do Konjeniškega kluba Strmol, kjer boste lahko pod nadzorom jezdili v maneži, nato pa do srednjeveškega trga Rogatec.

Sledi obisk obnovljenega dvorca Strmol z ogledom razstave umetnin, poročne dvorane, grajske kapelice, male in velike dvorane, viteške sobe, baročne sobe, degustacijske sobe ter črne kuhinje, v kateri se prileže topli obrok, pripravljen v kotlu.

Trajanje programa

Čas trajanja programa: 5-6 ur.

Cenik

Cena je odvisna od izbranega programa ter razdalje od začetne železniške postaje do Rogatca.

V ceno so všteti: prevoz z vlakom od začetne železniške postaje do Rogatca,
vsebina programa,
strokovno vodenje ogledov.
Doplačila: kosilo,
ježa v maneži,
muzejske delavnice.
Število oseb: Najmanj 20.
Ciljne skupine: Skupine iz vrtcev, osnovnih ali srednjih šol, društva upokojencev.
Termini: Vse leto ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih, sobotah in nedeljah.
Veljavnost na vlakih: Velja za potovanje v 2. razredu vseh vlakov, razen vlakov Inter City Slovenija (ICS).
Prijava in plačilo: Prijavite se vsaj 5 dni pred potovanjem, skupine nad 50 oseb pa najmanj 8 dni pred potovanjem.
Prijava in plačilo izleta pri potniški blagajni na začetni železniški postaji ali pri naših prodajnih predstavnikih v Ljubljani, Mariboru in Celju.