Rogatec in muzej na prostem

Privoščite si izlet, na katerem ne bo manjkalo raznolikih aktivnosti. Za vas smo pripravili udeležbo na etno delavnici, kjer se boste preizkusili v peki kruha, pletenju kitic iz ličja, zanimiv je tudi poskus hoje po hoduljah, izdelave piščali iz lubja, možnosti ježe v maneži in še in še.

Zakaj v Rogatec?

Rogatec leži pod Donačko goro, ob sotočju potokov Sotle in Draganje. Zaradi svoje zemljepisne lege je pomembno križišče trgovskih poti in se ponaša z bogato in zanimivo preteklostjo.

Rogatec je bil znana vojaška naselbina že v rimskih časih, svoj največji razvoj pa je kot obmejno območje in kot posest različnih zemljiških gospodov doživel v srednjem veku.

Danes na čase največjega razcveta spominjajo staro trško jedro, ostanki gradov, cerkve ter drugi umetnostno-zgodovinski spomeniki. Največja znamenitost Rogatca je muzej na prostem.

Obiskovalci si lahko ogledajo srednjeveški trg in baročno cerkev, dvorec Strmol z Rokodelskim centrom, Konjeniški center in Muzej na prostem s sobotnim programom delavnic Okusimo dediščino. Več na www.rogatec.si.

Program A

  • Ogled muzeja na prostem z možnostjo udeležbe etno delavnic (priprava in peka kruha v Šmitovi hiši, izdelava rož iz krep papirja, pletenje kitic iz ličja (izdelava zapestnic), obisk pri kovaču (prikaz ročnega kovanja žebljev), izdelava voščilnic z žigi iz krompirja, hoja po hoduljah, izdelava piščali iz lubja, ličkanje in luščenje koruze – delavnice so organizirane glede na letni čas),
  • ogled Konjeniškega kluba Strmol (možnost ježe v maneži),
  • ogled starega trškega Rogatca in cerkve Sv. Jerneja,
  • ogled dvorca Strmol (ogled razstave mednarodne likovne zbirke sodobne umetnosti),
  • topli obrok (kosilo oziroma večerja).
Opis programa

Najprej nas bo pot vodila do Muzeja na prostem Rogatec, največjega tovrstnega muzeja v Sloveniji. Vodnik nam bo predstavil arhitekturo in kulturno izročilo o življenju v minulih dveh stoletjih. V muzejskih etno delavnicah boste lahko oblikovali svoje lastne »pekovske« izdelke in jih položili v krušno peč, v muzejski kovačiji se lahko preizkusite v tehnikah tradicionalnih obrti (pletenje iz ličja, kovaštvo) ali kar v hoji na hoduljah.

Pot nas bo vodila do Konjeniškega kluba Strmol, kjer boste lahko pod nadzorom jezdili v maneži, nato pa do srednjeveškega trga Rogatec.

Sledi obisk obnovljenega dvorca Strmol z ogledom razstave umetnin, poročne dvorane, grajske kapelice, male in velike dvorane, viteške sobe, baročne sobe, degustacijske sobe ter črne kuhinje, v kateri se prileže topli obrok, pripravljen v kotlu.

Trajanje programa

Čas trajanja programa: 5-6 ur.

Cenik

Cena je odvisna od izbranega programa ter razdalje od začetne železniške postaje do Rogatca.

V ceno so všteti: prevoz z vlakom od začetne železniške postaje do Rogatca,
vsebina programa,
strokovno vodenje ogledov.
Doplačila: kosilo,
ježa v maneži,
muzejske delavnice.
Število oseb: Najmanj 20.
Ciljne skupine: Skupine iz vrtcev, osnovnih ali srednjih šol, društva upokojencev.
Termini: Vse leto ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih, sobotah in nedeljah.
Veljavnost na vlakih: Velja za potovanje v 2. razredu vseh vlakov, razen vlakov Inter City Slovenija (ICS).
Prijava in plačilo: Prijavite se vsaj 5 dni pred potovanjem, skupine nad 50 oseb pa najmanj 8 dni pred potovanjem.
Prijava in plačilo izleta pri potniški blagajni na začetni železniški postaji ali pri naših prodajnih predstavnikih v Ljubljani, Mariboru in Celju.