Šaleška dolina in Velenje

Doživite modrino jezer in spoznajte zgodbe rudarjev v podzemnem lignitnem svetu, ki so ga zgradili že leta 1889.

Zakaj v Velenje?

Šaleška dolina z največjim slovenskim premogovnikom in največjo slovensko termoelektrarno marsikomu pomeni zgolj industrijsko območje, vendar smo prepričani, da boste presenečeni, ko boste uzrli modrino njenih jezer in se podali v podzemlje do najdebelejših slojev premoga (Muzej premogovništva Velenje).

Program: 6 ur

Z vlakom do Velenja in nazaj. Na postaji vas bo pričakal vodnik in vas povabil na kratek sprehod do Velenjskega jezera. Tam se boste ustavili in strokovnjaki za ekološke raziskave Erico Velenje vam bodo ob računalniški projekciji pripravili kratko in zanimivo predavanje o posledicah, ki ju imata premogovništvo in proizvodnja električne energije na okolje.

Nato boste nadaljevali pot ob obrežju Velenjskega jezera do Starega jaška, kjer vas bodo pričakali vodniki Muzeja premogovništva Slovenije. Stari jašek, po katerem se boste spustili 180 metrov globoko v podzemeljski lignitni svet, so zgradili leta 1889. Vodniki vam bodo pričarali zgodbo takratnega napornega dela rudarjev, ki so v zadušljivem ozračju, polnem prežečih nevarnosti, od padanja debelih lignitnih plošč do eksplozivnega metana, trgali z dvanajst metrov visokih odkopov premog iz zemlje.

Zgodbo sestavlja 18 scen in 15 lutk rudarjev pri delu in počitku. Sodobna avdiovizualna oprema nas kot časovni stroj vrne v čas pred sto in več leti.

Drugi del muzeja pa prikazuje mehanizirane jamske prostore iz zadnjih desetletij razvoja velenjskega premogovnika, ko so sodobna ščitna podporja in odkopni stroji delo avtomatizirali. Rudarska malica, s katero se boste okrepčali v jedilnici globoko pod zemljo, kot včasih pravi rudarji.

Obisk končate z vožnjo s podzemeljsko železnico.

Cenik

Cena je odvisna od razdalje od začetne železniške postaje do Velenja.

V ceno so všteti: prevoz z rednim vlakom od začetne železniške postaje do Velenja in nazaj,
vsebina programa,
strokovno vodenje ogleda.
Doplačila: Kosilo v restavraciji Jezero.
Število oseb: Najmanj 20.
Ciljne skupine: Skupine iz vrtcev, osnovnih ali srednjih šol, društva upokojencev.
Termini: Vse leto ob torkih, sredah in četrtkih.
Veljavnost na vlakih: Velja za potovanje v 2. razredu vseh vlakov, razen vlakov Inter City Slovenija (ICS).