S sprejetim odlokom Vlade RS se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, od 16. novembra 2020 do preklica, začasno prekine ves notranji javni prevoz potnikov v Republiki Sloveniji.

Vlada je na seji 26. novembra še za 14 dni podaljšala odlok o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije. Mednarodni vlaki vozijo po veljavnem voznem redu in so namenjeni izključno potovanjem v mednarodnem prometu. Glede ponovnega pričetka izvajanja voženj vas bomo obveščali na spletni strani.Zahvaljujemo se za razumevanje. Ostanite zdravi!
Iskalnik voznih redov
Spletni nakup vozovnic Preverite, katere vozovnice lahko kupite preko spleta

Šentjur – mesto skladateljev Ipavcev

Odpotujte z nami v Šentjur na ogled muzeja južne železnice, rojstne hiše in razstave o življenju in delu skladateljev Ipavcev.

Zakaj v Šentjur?

Na Slovenskem ni veliko krajev, ki bi zrasli iz tako globokih korenin kot Šentjur. Sledovi kulturne preteklosti na Rifniku in v zeleni dolini pod njim segajo vse do mlajše kamene dobe. Šentjur je poznan po svojem prispevku k srednjeevropski kulturi. Na šentjurskih tleh so se rodili štirje skladatelji družine Ipavec in z njimi slovenska romantična glasba.

Program A

  • Z vlakom do Šentjurja in nazaj,
  • ogled muzeja južne železnice,
  • z vodnikom po Šentjurju skozi Spodnji trg,
  • ogled rojstne hiše in razstave o delu in življenju skladateljev Ipavcev,
  • kosilo.
Opis programa

Na šentjurski železniški postaji vas bo pričakal šef postaje, ki vam bo razkazal Muzej južne železnice, ki je v neposredni bližini železniške postaje.

Po ogledu nas bo pot vodila do Turistično-informacijskega centra Šentjur, kjer vas bo pričakal vodnik. Z njim se bomo sprehodili po Šentjurju skozi Spodnji trg, ki je dobil svojo veljavo po letu 1846 z zgraditvijo južne železnice z značilnimi furmanskimi hišami. To je danes mestni trg z občino, pošto, banko in kipom Franja Malgaja.

Nato se bomo napotili do Zgornjega trga, kjer so se rodili znameniti skladatelji Ipavci. V rojstni hiši je postavljena stalna razstava o delu in življenju skladateljev.

Na Zgornjem trgu je tudi farna cerkev, ki je bila prvič omenjena leta 134. Njen izvor razlaga legenda, po kateri naj bi bilo v teh krajih včasih jezero, v njem pa je živel strašen zmaj, ki ga je ugonobil Sv. Jurij. V slavo in čast te zmage dobrega nad zlim je na skali nad jezerom zrasla kapelica, nato pa cerkev in okoli nje naselje. Z obzidja, postavljenega okoli cerkve, je čudovit razgled po šentjurski pokrajini.

Kosilo vam bodo pripravili v eni izmed šentjurskih gostiln po vaši izbiri.

Cenik

Cena je odvisna od izbranega programa ter razdalje od začetne železniške postaje do Šentjurja.

V ceno so všteti: prevoz z vlakom od začetne železniške postaje do ©entjurja,
vsebina programa,
strokovno vodenje ogledov.
Doplačila: avtobusni prevoz do Rifnika, Ponikve, Blagovne, Dobrine,
ogled biološke – dinamične kmetije Urbajs,
ogled rojstne hiše Antona Martina Slomška,
ogled ribnikov na Blagovni, jezdenje na kmetiji Žonta,
ogled partizanske bolnice Zima,
ogled grajskega vrelca, sprehod do Žusma z cerkvicami sv. Valentina in sv. Jakoba ter ruševine gradu Žusma.
Število oseb: Najmanj 20.
Ciljne skupine: Skupine iz vrtcev, osnovnih ali srednjih šol, društva upokojencev.
Termini: Vse leto ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih, sobotah in nedeljah.
Veljavnost na vlakih: Velja za potovanje v 2. razredu vseh vlakov, razen vlakov Inter City Slovenija (ICS).
Prijava in plačilo: Prijavite se vsaj 5 dni pred potovanjem, skupine nad 50 oseb pa najmanj 8 dni pred potovanjem.
Prijava in plačilo izleta pri potniški blagajni na začetni železniški postaji ali pri naših prodajnih predstavnikih v Ljubljani, Mariboru in Celju.