Prevoz hišnih ljubljenčkov

Potniki lahko z vlaki Slovenskih železnic brezplačno prevažajo majhne udomačene živali, ki so zaprte v kletke ali košare in ki se lahko namestijo kot osebna prtljaga, ter majhne pse, če jih je mogoče držati v naročju.

Večji psi morajo imeti nagobčnik, biti na vrvici ter ležati na tleh, tako da ne ovirajo drugih potnikov. Zanje je treba v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za 2. razred potniškega vlaka, v mednarodnem prometu pa polovično ceno vozovnice po mednarodni potniški tarifi. Prevoz večjih psov (nad 30 cm) ni dovoljen z vlaki ICS. Izjema so le spremljevalci slepih oseb in gibalno oviranih oseb.

Ob vstopu v vagon morajo z navzočnostjo večjega psa soglašati sopotniki. Če sopotniki temu nasprotujejo, se obrnite na sprevodnika ali vodjo vlaka, ki bo poskrbel za ustrezno namestitev.

Manjše udomačene živali vas lahko spremljajo na vseh vlakih. Tudi na vlakih ICS je dovoljen prevoz malih živali, ki so zaprte v kletkah in košarah ter malih psov, ki jih potniki držijo v naročju. V spalnih vagonih in vagonih z ležišči in posteljami, pa se psi lahko vozijo le, če je potnik v oddelku sam – torej le, če ste zakupili ves oddelek. Na nobenem vlaku živali ne smejo vstopiti v jedilne vagone.

Prevoz živali v tujini

V tujini so pogoji za potovanje živali večinoma enaki kot v Sloveniji, ker pa pri nekaterih železniških prevoznikih drugod po Evropi zlasti za prevoz ljubljenčkov v spalnikih in ležalnikih veljajo različne omejitve, vam priporočamo, da si pridobite podrobnejše informacije o pogojih potovanja v posameznih državah pred začetkom potovanja.

Prevoz psov ni dovoljen na hrvaških motornih vlakih (na primer na vlakih z nagibno tehniko št. 520-525 na progi Zagreb-Split).

Prepovedan prevoz živali je na Norveško, Finsko, v Veliko Britanijo, Severno Irsko, Republiko Irsko, Španijo (razen psov v spalnikih), Maroko in Portugalsko ter iz teh držav. V Nemčiji in Belgiji je prevoz psov dovoljen le, če so na vrvici in imajo nagobčnik.