Z vlakom do letališč in pristanišč

Poleg brniškega letališča Jožeta Pučnika čedalje več potnikov iz Slovenije uporablja tudi bližnja letališča v Avstriji ali pa celo letališča v Nemčiji. Najbolj pogosto se do njih odpeljemo z avtomobilom, čeprav je to povezano tudi z dodatnimi stroški. Dobra izbira za pot do letališča je vlak, še posebej, če se z njim lahko pripeljemo neposredno do vhoda na letališče. Iz Slovenije se lahko z vlakom pripeljete do letališč Dunaj, Gradec, München in Frankfurt, če omenimo le tiste, s katerih najbolj pogosto letimo na oddaljene destinacije. Pustimo avto doma, kupimo vozovnico in se z vlakom poceni in udobno odpeljimo do letališča!

Letališče Benetke

Do letališča v Benetkah, boste najhitreje pripotovali, če se iz Ljubljane do Trsta zapeljete s SŽ – Arriva busom (https://goo.gl/rFAI89). V Trstu presedete na vlak do Benetk, do postaje Venezia Mestre, kjer prestopite na avtobus (stojijo nasproti železniške postaje) in se zapeljete do letališča (Marco Polo), ki je oddaljeno cca 8 km.

Letališče Gradec/Graz

Z vlakom “S-Bahn” (primestna železnica), ki vozi na relaciji Špilje (Spielfeld-Strass) – Lipnica (Leibnitz) – Letališče Gradec (Flughafen Graz) – Gradec (Graz Hbf). Tudi do Gradca so vlakovne povezave iz Slovenije zelo pogoste. Poleg tega so ugodne tudi cene potovanja z vlakom, še posebej, če uporabite ponudbo Regio AS. V tem primeru lahko kupite enotno vozovnico, s katero lahko do letališča potujete tudi z avtobusom. Povezave, si lahko ogledate na povezavi: http://fahrplan.oebb.at/

Letališče Dunaj/Wien

Ko se pripeljete do Dunaja na postajo – Wien Hbf, prestopite na vlak Railjet, ki vas bo popeljal do letališča. Več informacij o ponudbi letališča dobite na spletni strani. http://fahrplan.oebb.at/

Letališče München

Do letališča München se odpeljete z vlakom iz Ljubljane prek Jesenic in Salzburga. Med Ljubljano in bavarsko prestolnico vsak dan vozi šest parov vlakov, od tega trije direktni, med njimi tudi nočni vlak Lisinski s spalnikom.

Na glavni železniški postaji v Münchnu – München Hauptbahnhof – je treba le prestopiti na mestni vlak S-Bahn številka 1. Do letališča vozi tudi mestna linija S-Bahn številka 8, v tem primeru pa iz vlaka izstopite na vzhodni postaji, München Ost, ki je na poti pred glavno postajo. Vlaki mestne železnice vozijo zelo pogosto, vožnja do letališča pa traja približno 40 minut.
Več podatkov o voznih redih S-Bahn je na spletni strani www.s-bahn-muenchen.de, ponudba letališča pa je na spletni strani www.munich-airport.de.

Letališče Frankfurt

Bogato ponudbo letališča Frankfurt si lahko ogledate na spletni strani www.frankfurt-airport.de. Neposredno ob letališču sta kar dve železniški postaji. Ena je namenjena lokalnim vlakom, druga pa vlakom v daljinskem prometu. Tam se ustavijo tudi vsi hitri vlaki ICE. Vožnja z vlakom iz Ljubljane do letališča Frankfurt traja okrog 10 ur, odvisno od izbire povezave. Povezav je sicer več, najbolj ugodni pa sta dnevna z večernim prihodom ali nočna z dopoldanskim prihodom na letališče.

Letalo in vlak

Lahko se odločite tudi, da del poti prepotujete z letalom, naprej pa greste z vlakom. Ko z letalom prispete na izbrani cilj, lahko potovanje nadaljujete z vlakom, za katerega ste vozovnico kupili že doma. Še posebej so v tem primeru zanimiva potovanja z vozovnico InterRail, kadar si želite v določeni državi ogledati več ali nameravati tam ostati dalj časa. Z letališča Brnik lahko direktno odletite na primer v Skandinavijo, Grčijo, Španijo ali na primer v Veliko Britanijo itd. Prav za vsako državo obstaja bogata paleta ponudbe InterRail, ki že dolgo ni več namenjena le mladim, temveč potnikom vseh starosti. Cene so torej odvisne od tega, koliko ste stari in koliko dni nameravati potovati z vlaki. Zagotovo pa je to najcenejša možnost za spoznavanje določene države.

Torej, ko se odločite za potovanje z letalom, pomislite tudi na vlak. Vse podrobnosti o voznih redih in cenah so na spletni strani Slovenskih železnic www.slo-zeleznice.si. Prav tako pa priporočamo obisk informativnih centrov na železniških postajah v Ljubljani, Celju, Mariboru ali Kopru.