Kaj je lepšega, kot da se na lep sončen dan odpravite na izlet v naravo s kolesom. Kako do tja? Z vlakom – potem pa hop na kolo.

Vlake, ki imajo možnost prevoza koles, si lahko ogledate v iskalniku voznega reda, označeni so s piktogramom kolesa  infografika kolesa

Cena za prevoz kolesa je 1,50 evra,
za prevoz električnega pa 3,00 evre.

Kolesarska vozovnica velja en dan za neomejeno število prevozov spremljanega kolesa po omrežju SŽ, z veljavno vozovnico za potnika.

Z vlakom lahko prepeljete le spremljana kolesa. Kolo ali električno kolo mora torej potovati z vami z istim vlakom in na isti relaciji. Na vlak lahko vzamete največ eno kolo oziroma električno kolo na osebo. Kolo na vlak naložite sami, pazite nanj med prevozom in ga sami tudi razložite z vlaka.

Prikolico za kolo je mogoče prepeljati le skupaj s kolesom, izdata se dve vozovnici za prevoz (ena za kolo in druga za prikolico za kolo).

Za kakršnekoli dodatne informacije ali usmeritev se obrnite na vlakospremno osebje.

Kam na vlaku umestiti kolo?

Kolo namestite v vlak sami na za to namenjena mesta (odvisno od vrste vlaka, ali na obešala na steni vlaka ali v za to namenjen prostor na tleh vlaka) oz. po navodilih vlakospremnega osebja, tako da ne ovira ali moti drugih potnikov v vlaku in da ne poškoduje vlaka oz. vagona ali umaže sedežev za potnike.

Vlaki imajo omejen prostor za kolesa

Na večini vlakov je prevoz spremljanih koles dovoljen, vendar je prostor zanje omejen. Število koles je odvisno od vrste ter zasedenosti vlaka. Prevoz koles ni dovoljen na nagibnem vlaku ICS (SŽ 310 “Pendolino”), ki vozi na relaciji Maribor – Ljubljana in obratno.

Vlakospremno osebje lahko odkloni prevoz kolesa, če je koles preveč, če bi to oviralo druge potnike v vlaku ali če bi se s prevozom lahko umazali ali poškodovali sedeži oziroma povzročila druga škoda.

Omejitev prevoza koles na nadomestnih prevozih

Zaradi del na progi je občasno spremenjen režim vožnje vlakov in organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Na omenjenih avtobusih ni mogoč prevoz koles. Prosimo, da pred vsakim potovanjem preverite možnosti prevoza koles z vlaki.

Prevoz skupine potnikov s kolesi

Prijav in organizacije prevozov skupin potnikov s kolesi zaradi omejene kapacitete ne izvajamo z rednimi vlaki. Za prevoz večjih skupin potnikov s kolesi je možno naročilo izrednega vlaka.

Povpraševanje za vožnje izrednega vlaka lahko pošljete na elektronski naslov [email protected] ali ga oddate preko spletnega obrazca.

Več informacij lahko najdete na:

Potovanje skupine

V tujino s kolesom

Preverite, s katerimi vlaki lahko vzamete svoje kolo na potovanje v tujino.

Dodatne informacije

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na prodajnih mestih,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].

 

S skirojem na vlak

Preverite, kako lahko vzamete svoj skiro na potovanje z vlakom.

Več informacij lahko najdete na:

S skirojem na vlak