Nakup vozovnic

Ponujamo različne vrste vozovnic – vozovnice za posamična in skupinska potovanja, povratne vozovnice, mesečne, večmesečne, polletne in letne vozovnice. Vozovnice lahko kupite v predprodaji največ dva meseca prej, abonentske vozovnice (letne, polletne, mesečne in tedenske vozovnice) pa največ sedem dni prej. Če na postaji ali postajališču vozovnice ni moč kupiti, jo lahko kupite na vlaku. V vlaku je nakup vozovnice mogoč le z gotovino.

Vozovnice (terminske) lahko kupite tudi po spletu oziroma mobilni aplikaciji. Nakup terminske vozovnice po spletu se na čipu vozovnice zapiše ob prvi validaciji po preteku največ 120 minut, nakup prek mobilne aplikacije pa se shrani na mobilnem telefonu v aplikaciji “Grem z vlakom pod Moje vozovnice. Splošni pogoji spletne in mobilne prodaje vozovnic SŽ – Potniški promet, d. o. o.

Vozovnice lahko kupite tudi na samostojnih prodajnih mestih – kartomatih.  Splošni pogoji uporabe samopostrežnih prodajnih mest (kartomatov) SŽ – Potniški promet, d. o. o.

Rok veljavnosti vozovnic

Enosmerne in povratne vozovnice veljajo en dan potovanja.

Mesečne splošne in šolske vozovnice veljajo še prvi delovni dan naslednjega meseca; sobota se ne šteje kot delovni dan.

Polletne ali letne splošne vozovnice veljajo pol leta ali vse leto od datuma njihovega nakupa, šolske vozovnice pa lahko kupite po 20. avgustu, veljajo pa najdlje do 30. septembra naslednjega leta.

Koledar voženj vlakov med šolskimi počitnicami

Vlaki, ki ne vozijo med šolskimi počitnicami, so označeni v voznem redu.

Prekinitev potovanja

Potnik ima pravico, da v roku veljavnosti vozovnice, prekinja potovanja.

Osebna prtljaga

Prevoz osebne prtljage je brezplačen. V potniške vagone ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov.

Smerne table in table s številko vagona

Smerna tabla (na zunanji steni vagona in v njegovi notranjosti) vam pove, na kateri relaciji lahko potujete, ne da bi vam bilo treba prestopati. Posamezni vagoni imajo lahko drugačno relacijo, kot je relacija vlaka.

S table s številko vagona (na zunanji steni vagona in v njegovi notranjosti) lahko razberete, v katerem vagonu imate rezervirani sedež, ležišče ali posteljo.

Oznaka prvega razreda

Vagone 1. razreda označuje rumena črta, ki teče tik pod njihovo streho ali oznaka “1”.

Zavarovanje potnikov

Vsi železniški potniki so zavarovani za morebitne nesreče, ki bi nastale po krivdi železnice.

Pritožbe, pobude in pohvale

Vsi zaposleni se trudimo biti v stikih z vami kar najboljši. Veseli smo, ko uspemo upravičiti vaša pričakovanja. Morebitno pritožbo, pripombe, pobude in pohvale nam lahko sporočite na brezplačno telefonsko številko 080 19 10 (vsak delovnik, od ponedeljka do petka med 8.00 in 15.00). Še enostavneje pa smo dosegljivi po elektronski pošti, 24 ur na dan. Pišite nam na naslov [email protected].