Kaj storiti, če zamudite povezavo v mednarodnem prometu?

Sporazum o nadaljevanju potovanja v mednarodnem železniškem potniškem prometu (Agreement on Journey Continuation – AJC) je sporazum, sklenjen med železniškimi prevozniki in zasebnimi železniškimi operaterji, ki potnikom omogoča nadaljevanje potovanja v primeru zamude in/ali odpovedi vožnje vlaka. Sporazum AJC potnikom omogoča, da nadaljujejo potovanje od postaje, kjer so prekinili potovanje do končne namembne destinacije, ne da bi morali kupiti novo vozovnico.

Sporazum o nadaljevanju potovanja pod okriljem Mednarodnega železniškega transportnega odbora (CIT) in Skupnosti evropskih železniških prevoznikov in upravljavcev infrastrukture (CER) je v veljavi pri naslednjih železniških prevoznikih in zasebnih železniških operaterjih:

BLSŠvica
CFLLuksemburg
ČDČeška
DBNemčija
DSBDanska
HŽPPHrvaška                                  
MAV-StartMadžarska
NSNizozemska
ÖBBAvstrija
PKP ICPoljska
RenfeŠpanija
SBB/CFFŠvica
SJŠvedska
SNCB/NMBSBelgija
SNCFFrancija
Slovenija
TrenitaliaItalija
ZSSKSlovaška

Ob izgubi zveze za nadaljevanje potovanja zaradi zamude ali odpovedi vlaka potnik pridobi potrdilo o zamudi ali odpovedi vlaka pri železniškem osebju (na blagajni ali pri vlakospremnem osebju). Za pridobitev potrdila o zamudi ali odpovedi vlaka je treba predložiti originalno vozovnico za potovanje z vlakom.

Oblike potrdil o zamudi ali odpovedi vlaka se med železniškimi prevozniki lahko razlikujejo .

Pridobitev potrdila o zamudi ali odpovedi vlaka omogoča potniku nadaljevanje potovanja brez dodatnih stroškov.

Potnik lahko svoje potovanje nadaljuje z enim od naslednjih razpoložljivih vlakov istega prevoznika, katerega zvezo je izgubil in za katerega je imel vozovnico.

Dodatne informacije o Sporazumu AJC lahko najdete tukaj:

Video (v angleščini), ki razlaga, kaj je to AJC: