V železniškem sektorju redno ozaveščamo o varnosti na železniških prehodih in o nedovoljenem prečkanju železniških tirov.

Kampanje potekajo v okviru globalnih pobud pod vodstvom Mednarodne železniške zveze (UIC) s ciljem ozaveščati širšo javnost o nevarnostih pri prečkanju železniških tirov, poleg tega pa tudi spodbujajo sodelovanje med različnimi panogami, da bi se zmanjšalo število nesreč in povečalo varnost. Kampanje spremlja železniška skupnost po celem svetu, pridružujejo pa se jim tudi Slovenske železnice.

Po ocenah zveze UIC je po svetu več kot pol milijona železniških prehodov, od tega jih je nekaj več kot 20 % v EU. Skoraj tretjina vseh železniških nesreč v Evropi in drugod po svetu so nesreče in smrtni izidi na železniških prehodih. Če k temu dodamo še nedovoljeno zadrževanje in prečkanje železniških tirov, se število povzpne na več kot 90 % vseh železniških nesreč. 

Številne nesreče povzročijo uporabniki, ki namerno tvegajo ali sprejemajo napačne odločitve zaradi nepazljivosti, navade ali pomanjkanja pozornosti. Da bi izboljšali varnost na železniških prehodih in tudi sicer na območju tirov, v železniškem sektorju izvajamo ocene tveganja ter uvajamo različne tehnične rešitve in inovacije. Poleg varnostnih ukrepov se za povečanje varnosti na železniških prehodih izvajajo tudi različna izobraževanja in kampanje za povečevanje ozaveščenosti. Po potrebi se sprejemajo tudi ukrepi za preprečevanje neustreznega ravnanja na železniških prehodih in na območju tirov.

Letos (2024) je poudarek kampanj ozaveščanja na varnosti ranljivih udeležencih v prometu s sloganom: “Pazi, vlak! Življenje se lahko v hipu obrne na glavo.”, ki svari pred nepopravljivimi posledicami nepremišljenega prečkanja železniških tirov