Hišni ljubljenčki so na vlakih Slovenskih železnic dobrodošli. 

Majhne udomačene živali

Potniki lahko z vlaki Slovenskih železnic brezplačno prevažajo majhne udomačene živali, ki so zaprte v kletke ali košare in ki se lahko namestijo kot osebna prtljaga, ter majhne pse, če jih je mogoče držati v naročju. Manjše udomačene živali vas lahko spremljajo na vseh vlakih. Tudi na nagibnih vlakih ICS (SŽ 310 “Pendolino”) je dovoljen prevoz malih živali, ki so zaprte v kletkah in košarah ter malih psov, ki jih potniki držijo v naročju.

Večji psi

Večji psi morajo imeti nagobčnik, biti na vrvici ter ležati na tleh, tako da ne ovirajo drugih potnikov. Zanje je treba v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za 2. razred potniškega vlaka, v mednarodnem prometu pa polovično ceno vozovnice po mednarodni potniški tarifi.

Prevoz večjih psov (nad 30 cm) zaradi omejenega prostora ni dovoljen z nagibnimi vlaki ICS (SŽ 310 “Pendolino”). Izjema so le spremljevalci slepih in invalidnih oseb.

Vožnja v vlaku

Ob vstopu v vagon morajo z navzočnostjo večjega psa soglašati sopotniki. Če sopotniki temu nasprotujejo, se obrnite na sprevodnika ali vodjo vlaka, ki bo poskrbel za ustrezno namestitev.

V spalnih vagonih in vagonih z ležišči in posteljami, pa se psi lahko vozijo le, če je potnik v oddelku sam – torej le, če ste zakupili ves oddelek.


Na nobenem vlaku živali ne smejo vstopiti v jedilne vagone.

V primeru, da je na določeni relaciji organiziran nadomestni avtobusni prevoz, prevoz hišnih ljubljenčkov ni mogoč.

Prevoz živali v tujini

V tujini so pogoji za potovanje živali večinoma enaki kot v Sloveniji, ker pa pri nekaterih železniških prevoznikih drugod po Evropi zlasti za prevoz ljubljenčkov v spalnikih in ležalnikih veljajo različne omejitve, vam priporočamo, da si pridobite podrobnejše informacije o pogojih potovanja v posameznih državah pred začetkom potovanja.

Prevoz psov ni dovoljen na nekaterih hrvaških vlakih (na primer na vlakih z nagibno tehniko na progi Zagreb – Split).

Prepovedan prevoz živali je na Norveško, Finsko, v Veliko Britanijo, Severno Irsko, Republiko Irsko, Španijo (razen psov v spalnikih), Maroko in Portugalsko ter iz teh držav. V Nemčiji in Belgiji je prevoz psov dovoljen le, če so na vrvici in imajo nagobčnik.

Dodatne informacije

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na prodajnih mestih,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].
Direktna vlakovna povezava Opčine - Divača - Reka.