Božični sejmi na Dunaju so resnično starodavna tradicija, saj predhodniki današnjega dogajanja segajo daleč nazaj, v srednji vek. Dandanes se v predbožičnem času organizira več kot 20 uradnih adventnih tržnic, ki ponujajo široko paleto izvirnih daril in številne slastne dobrote. Navedli bomo nekaj najbolj poznanih.

 

Dunajski božični trg

Sanjska božična tržnica pred mestno hišo je nepozaben vrhunec za tiste, ki se želijo vživeti v duh božiča. Edinstvena kulisa daje tej tržnici samosvoj čar, okusne arome pa bodo vse obiskovalce zagotovo zazibale v praznično veselje. Ob petkih, sobotah in nedeljah lahko brezplačno poslušate tudi pevske zbore, ki pojejo božične kolednice.

Kje: Na trgu pred mestno hišo
Kdaj: 10. november – 26. december 2023

 

Božična vas na Trgu Maria Theresien

V objemu veličastnih dunajskih zgradb doživite zimo in tradicionalne običaje v božični vasi na trgu, ki je posvečen slavni vladarici, Mariji Tereziji. Prepustite se božičnemu vzdušju s praznično okrašenimi stojnicami in pestro ponudbo kulinaričnih dobrot.

Kje: Na trgu Marije Terezije
Kdaj: 15. november – 26. december 2023

 

Stari božični sejem na Freyungu

Stari dunajski božični sejem na trgu Freyung v središču mesta je predan tradiciji. Tradicija božičnega sejma sega že v leto 1772. Danes je to prostor za nakup ročnih del, steklenih okraskov, tradicionalnih jasli in keramike.

Kje: Trg Freyung
Kdaj: 17. november – 23. december 2023

 

Na Dunaj z vlakom:

Na Dunaj lahko potujete z vlakom, kar je v tem prazničnem času še posebej pravljična izkušnja. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo vlaka, temveč tudi zato, ker se tako lahko izognemo nepotrebnemu hitenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že čas na poti izkoristimo za druženje s prijatelji, kramljanje, igro, branje knjige, počitek ipd.

 

https://potniski.sz.si/dunaj/


V evropska adventna mesta

Tudi v mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Na naši spletni strani lahko najdete nekaj namigov za obisk.

https://potniski.sz.si/novice/2023/11/v-evropska-adventna-mesta/

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].
Nove direktne vlakovne povezave z Avstrijo.