V tednih pred božičem se Gradec spremeni v romantično zimsko pravljico. Že v novembru se na glavnem trgu odpre več prikupnih adventnih tržnic, ki nudijo čudovita darila, številne dobrote in odlično kuhano vino. Pustite se očarati romantičnim lučkam, bleščečim ledenim jaslicam, velikanskemu adventnemu koledarju na mestni hiši in prijetnim božičnim sejmom.

 

Adventna tržnica pred mestno hišo

Adventno tržnico pred mestno hišo sestavlja prijetna vasica stojnic, kjer ponujajo izdelke tradicionalne obrti in čudovite dobrote za telo in dušo. Lokalna praznična pijača je “Feuerzangenbowle” – mešanica vina in ruma ki poskrbi, da vas ne zebe. Otrokom je na voljo zelo priljubljen klasični vrtiljak.

 

Kje: Na trgu pred mestno hišo
Kdaj: 18. november – 24. december 2023

 

Tradicionalna božična tržnica ob Frančiškanski cerkvi

Najstarejši božični sejem v Gradcu je okoli frančiškanske cerkve. Odlične pecialitete domačih kmetij ter okusni punč in kuhano vino poskrbijo za prijetno vzdušje na tem tradicionalnem božičnem sejmu. Ob vhodu v cerkev lahko občudujete žive jaslice s pravimi ovčkami, vrtiljakom in igračami.

Kje: Ob Frančiškanski cerkvi
Kdaj: 18. november – 24. december 2023

 

WonderLEND na Mariahilferplatzu

V predbožičnem času se Mariahilferplatz spremeni v WonderLEND, ki ponuja drsališče za curling in prijetne stojnice z izvirnimi darili ter alternativnim glasbenim programom kot oddih tipičnemu predbožičnemu vrvežu.

Kje: Mariahilferplatz
Kdaj: 18. november – 24. december 2023

 

V Gradec z vlakom:

V Gradec lahko potujete z vlakom, kar je v tem prazničnem času še posebej pravljična izkušnja. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo vlaka, temveč tudi zato, ker se tako lahko izognemo nepotrebnemu hitenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že čas na poti izkoristimo za druženje s prijatelji, kramljanje, igro, branje knjige, počitek ipd.

https://potniski.sz.si/gradec-3/


V evropska adventna mesta

Tudi v mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Na naši spletni strani lahko najdete nekaj namigov za obisk.

https://potniski.sz.si/novice/2023/11/v-evropska-adventna-mesta/

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].