Obisk Trsta pozimi je, kot da bi stopili v hladno čudežno deželo, kjer značilna arhitektura mesta iz časov Avstro-Ogrske daje edinstven čar in praznično vzdušje. Ko se boste sprehajali po tlakovanih ulicah, boste dobili občutek lokalnega življenjskega sloga, še posebej okoli čudovitega božičnega sejma, ki obkroža Canal Grande.

Predlagamo, da se ob obisku Trsta najprej odpravite na trg Piazza Unità d’Italia. To je eden največjih trgov v Italiji, v prazničnem času pa se na sredini nahaja visoko božično drevo, obkroženo z osupljivimi osvetljenimi zgradbami.

Na božičnem sejmu boste našli stojnice, ki prodajajo edinstvene obrtne izdelke, ročno izdelane okraske in vrhunske specialitete odlične italijanske kulinarike. Ne pozabite se ogreti s kuhano skodelico vin bruléja – italijanske različice kuhanega vina –, medtem ko uživate v vzdušju, skupaj z nastopi v živo in drsanjem na bližnjih drsališčih.

 

Kje: Staro mestno jedro Trsta in okoliška peš cona
Kdaj: 8. december – 7. januar 2024

 

V Trst z vlakom:

V Trst lahko potujete z vlakom, kar je v tem prazničnem času še posebej pravljična izkušnja. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo vlaka, temveč tudi zato, ker se tako lahko izognemo nepotrebnemu hitenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že čas na poti izkoristimo za druženje s prijatelji, kramljanje, igro, branje knjige, počitek ipd.

https://potniski.sz.si/trst-letalisce-trst-ronchi-videm-udine/

https://potniski.sz.si/direktna-povezava-maribor-celje-ljubljana-trst/

 


V evropska adventna mesta

Tudi v mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Na naši spletni strani lahko najdete nekaj namigov za obisk.

https://potniski.sz.si/novice/2023/11/v-evropska-adventna-mesta/

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].