Tradicionalni božični sejmi v Budimpešti so izjemno priljubljeni, vsako leto pa se začnejo še nekaj dni prej. Najbolj znan in velik božični sejem se nahaja na Vörösmarty Tér v samem središču Budimpešte. Nekaj zanimivih božičnih sejmov pa lahko najdete tudi ob drugih predelih in znamenitostih madžarske prestolnice.

 

Božični sejem na Vörösmarty Tér

Najbolj znan in priljubljen božični sejem v Budimpešti je na Vörösmarty Tér (trg Vörösmarty). Tam boste našli veliko stojnic s tradicionalnimi madžarskimi ročnimi izdelki in veliko slastnih dobrot. Za najmlajše je na voljo tudi vožnja z brezplačnim otroškim vlakecem.

Kje: Vörösmarty Tér in okoliška peš cona
Kdaj: 17. november – 31. december 2023

 

Božični sejem pred baziliko svetega Štefana

Najnovejši božični sejem v Budimpešti se nahaja pred baziliko svetega Štefana. Ta sejem bil prvič odprt leta 2011 in ima prijetno vzdušje in čarobne luči, na veličastnih stopnicah bližnje bazilike pa lahko posnamete lepe fotografije. Odpravite se lahko tudi na drsanje, saj sredi božičnega sejma nahaja majhno drsališče. Na pročelju bazilike se ob večerih redno odvijajo tudi posebne svetlobne predstave.

Kje: Na trgu pred baziliko svetega Štefana (Szent István)
Kdaj: 17. november – 1. januar 2024

 

Božična tržnica Ujbuda in Móricz Zsigmond körtér

Tržnica ob nakupovalnem središču Allee je prijetna, enako velja za mali božični sejem, ki se nahaja pri Moricz Zsigmond Korter. Te sicer niso največje, a vseeno lahko na teh in vseh drugih manjših tržnicah po Budimpešti najdete slastno “dimnikarsko torto” (chimney cake), nekaj vročega vina, božično vzdušje ter seveda torbe, ročne izdelke in druge podobne izdelke.

Kje: Ob trgovskem centru Allee in na Móricz Zsigmond körtér
Kdaj: 1. – 24. december 2023

 

V Budimpešto z vlakom:

V Budimpešto lahko potujete z vlakom, kar je v tem prazničnem času še posebej pravljična izkušnja. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo vlaka, temveč tudi zato, ker se tako lahko izognemo nepotrebnemu hitenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že čas na poti izkoristimo za druženje s prijatelji, kramljanje, igro, branje knjige, počitek ipd.

https://potniski.sz.si/budimpesta/


V evropska adventna mesta

Tudi v mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Na naši spletni strani lahko najdete nekaj namigov za obisk.

https://potniski.sz.si/novice/2023/11/v-evropska-adventna-mesta/

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].