Prvi božični sejem v Münchnu se je najprej pojavil na glavnem trgu, Marienplatz. Dandanes se mu po slikovitih ulicah in trgih Bavarske prestolnice pridružuje še cela vrsta izvirno in ljubeče oblikovanih božičnih sejmov. Poglejmo nekaj najbolj znanih.

 

Münchenski božični sejem na trgu Marienplatz

Korenine te tradicionalne adventne tržnice segajo v 14. stoletje in velja za prvo v Münchnu. V romantičnem ozadju mogočne neogotske mestne hiše na Marienplatzu vas stojnice očarajo s starim bavarskim slogom.  Vsak dan se iz z balkona mestne hiše sliši tradicionalno bavarsko godbo na pihala in pevske zbore, ki ustvarjajo praznično vzdušje za adventni čas.

Kje: Trg Marienplatz in okoliška peš cona
Kdaj: 27. november – 24. december 2023

 

Zimske čarovnije na Viktualienmarkt (osrednja tržnica)

Viktualienmarkt vam nudi prijetno doživetje münchenskega mestnega načina življenja. To priljubljeno območje v božičnem času še dodatno zažari, s številnimi okusnimi dobrotami in odličnih kuhanim vinom. Obvezen ogled so tudi tradicionalne jaslice, ki so postavljene (kot se za München spodobi) v pivskem vrtu (“biergarten”).

Kje: Na osrednji tržnici (Viktualienmarkt)
Kdaj: 22. november – 5. januar 2024

 

Božična vas v mestni palači

Varno skrite pred mrzlim zimskim vetrom in snegom, se božična vas nahaja na največjem dvorišču münchenske mestne palače Residenz. Številne lutkovne predstave pa bodo razveseljevale manjše, pa tudi večje otroke. V božični vasi se nahajajo tudi mnoge zanimive rokodelske delavnice.

Kje: München Residenz (mestna palača), vhod Residenzstrasse, Odeonsplatz (trg)
Kdaj: 23. november – 22. december 2023

 

Božični sejem pri mestnih vratih (Sendlinger Tor)

Že v poznem 19. stoletju, naj bi na zemljišču pred mestnimi vrati potekal božični sejem. Več kot sto let kasneje se ta tradicija z majhnim in očarljivim božičnim sejmom nadaljuje. Sendlinger Tor, ena od treh preostalih mestnih vrat nekdanjih münchenskih utrdb, žarijo od luči in vabijo obiskovalce na prijeten zimski sprehod.

Na voljo je veliko hrane in pijače ter zabavni program z božično glasbo, ki poskrbi za praznično razpoloženje.

Kje: Sendlinger-Tor-Platz
Kdaj: 27. november – 22. december 2023

 

V München z vlakom:

V München lahko potujete z vlakom, kar je v tem prazničnem času še posebej pravljična izkušnja. Ne samo zaradi čudovite pokrajine, ki drsi mimo vlaka, temveč tudi zato, ker se tako lahko izognemo nepotrebnemu hitenju in spopadanju z gnečo na cestah ter že čas na poti izkoristimo za druženje s prijatelji, kramljanje, igro, branje knjige, počitek ipd.

München


V evropska adventna mesta

Tudi v mestih širom Evrope bodo zaživeli božični sejmi, katere lahko obiščete z vlakom, ki je v teh prazničnih dneh lahko še posebej pravljičen. Na naši spletni strani lahko najdete nekaj namigov za obisk.

https://potniski.sz.si/novice/2023/11/v-evropska-adventna-mesta/

 

Potovati z vlakom je trajnostno.

Po podatkih Evropske komisije predstavlja železniški promet 0,4 % emisij toplogrednih plinov iz prometa, medtem ko cestni promet kar 76,7 %. Potovanja z vlakom postajajo tako še bolj popularna.

 

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite:

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na potniških blagajnah,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].