Ste že obiskali enega najlepših renesančnih gradov na Slovenskem?

Grad Bogenšperk, ki je pozidan na skali, leži na nadmorski višini 412 metrov v občini Šmartno pri Litiji, na grebenu Strmca nad Dvorom. Renesančni grad zaradi svoje zgodovine spada med najpomembnejše kulturnozgodovinske spomenike v Sloveniji. Leži v središču Slovenije, ob glavni cestni povezavi Dolenjske in Zasavja.

Bogenšperk sodi med mlajše gradove v Sloveniji in ni bil grajen z obrambnim namenom. V času njegove gradnje so gradovi že izgubljali vojaško vlogo in se postopno spreminjali v udobne plemiške rezidence. Ime je dobil po svojih lastnikih Wagnih – Wagensberg (Wagnova gora) – od tod tudi izvira ime Bogenšperk.

Bogenšperk se je v zgodovino in slovensko narodno zavest zapisal po zaslugi Janeza Vajkarda Valvasorja (1641–1693), ki je v svojih dvajsetih letih življenja na gradu za grajskimi zidovi ustvarjal svoja slavna dela.

Na enem izmed najlepših gradov pri nas si lahko ogledate muzejske zbirke, ki pripovedujejo o življenju na gradu. Ogledate si lahko stalno razstavo o enem najmračnejših obdobij v zgodovini človeštva Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem.

Pričakujeta vas tudi grajska vinska klet Bogenšperk z vini in peninami grajske linije Wagen ter žlahtnimi vini iz najboljših slovenskih vinogradnih območij, pospremljenih s siri in mesninami lokalnih proizvajalcev ter grajska trgovinica s spominki. Krčma na gradu Bogenšperk pa vam postreže z vrhunsko kulinarično zgodbo v avtentičnem grajskem ambientu.

Za zaključek dneva lahko posedite na grajski terasi ob domačem čaju ter se posladkate z odličnimi sladicami, ki nastajajo v zavetju starodavnih grajskih zidov. Po tem pa sprehod nadaljujte do čudovitega lipovega drevoreda in cvetličnega vrta.

S svojo geografsko lego, neokrnjeno naravo in pestro ponudbo je grad priljubljena izletniška točka, pomemben protokolarni in poročni objekt ter prireditveni prostor, v katerem se osrednji sklop prireditev navezuje na Festival Bogenšperk, ki vsako leto od maja do septembra bogati grad Bogenšperk in Šmartno z izbrano kulturo, vrhunsko kulinariko in odlično glasbo. Vse o Festivalu najdete na povezavi https://www.bogensperk.si/festival-bogensperk.html.

Kako do gradu Bogenšperk?

Do Litije z vlakom, od tam naprej pa peš. Čaka vas prijeten, 1 uro in 40 min dolg pohod, na katerega se lahko odpravite v vsakem letnem času. Na poti, tik pod vrhom, se boste lahko razmigali tudi na trim stezi.

Navodila za peš pot od železniške postaje Litija do gradu Bogenšperk najdete na tej povezavi.

Pot pod noge in se vidimo na Bogenšperku!

Vir fotografij in besedila: grad Bogenšperk, Visit Ljubljana

Dodatne informacije

  • v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  • na prodajnih mestih,
  • na številki 080 81 11,
  • po elektronski pošti [email protected].