Pa sem poskusila tudi to! Postavila sem si prav poseben izziv: to zimo bom vsaj en dan na smučeh preživela sama. Poiskala bom smučišče, ki ga ne poznam, in se tja odpravila z vlakom. In sem šla: dogodivščina, ki jo morate izkusiti vsaj enkrat v življenju.

Že od mladih nog obožujem smučanje, pa čeprav sem živela ob morju in čeprav me vedno zebe – ne glede na to, ali je –20 stopinj Celzija ali okrog ničle. Ampak vijuganje po belih strminah ima svoj čar, ki se mu nikakor ne morem upreti. Nikoli pa nisem zbrala dovolj poguma, da bi se na smučarski izlet odpravila sama, brez partnerja, otrok ali prijateljic. In ker sem si v začetku leta postavila nekaj novih izzivov, je bila ideja, ki se mi je porodila pred dnevi, resnično zadetek v polno.

Ker ne maram voziti…

Na žalost ne uživam v vožnji in odkrivanje novih asfaltnih poti me niti malo ne navdušuje, zato sem svoj enodnevni smučarki izlet načrtovala drugače. Iskala sem destinacijo, do katere bi lahko prišla kar z vlakom. Že po kratkem brskanju po spletu sem našla zanimiv kraj v salzburški deželi, ki obljublja prav tisto, kar sem iskala – neskončno smučanje po urejenih progah in udobno vožnjo z vlakom. Bad Gastein je zame še neodkriti biser v narodnem parku Hohe Tauern, ki že na prvi pogled ponuja prav posebno vrsto odklopa.

Za to smučišče sem slišala prvič, a me je po opisu takoj navdušilo. 87 kilometrov smučišč, ki se raztezajo na višini od 870 do 2300 metrov nadmorske višine. Prepričali sta me predvsem dostopnost in bližina edinstvenega mesta, ki sem ga nujno morala prehoditi.

Po dolgem času spet na vlaku

Priznam, minilo je že več kot eno leto od moje zadnje vožnje z vlakom, zato sem zjutraj na peronu še toliko bolj vznemirjeno čakala, da bo po tračnicah zapeljal pred mene – kot majhen otrok, ki čaka na prvo vožnjo v zabaviščnem parku.

Natovorjena za celodnevno smučarsko pustolovščino sem se prav udobno namestila v prazen kupe, kjer sem varno spravila smučke in vso opremo ter se udobno namestila tik ob oknu. Pokrajina je švigala mimo in mi pričarala čudovito panoramsko projekcijo – narava se je iz kilometra v kilometer prepuščala spreminjanju okolice. Po skoraj že spomladanski podobi naše pokrajine me je takoj za mejo in predorom Karavanke pričakala zimska idila – smreke in pobeljena pobočja, ki so me takoj opomnila na mojo zimsko avanturo.

Začela se je moja nova avantura

Umirjeno zibanje vlaka me je sprostilo in mi omogočilo, da sem se napolnila s prepotrebno energijo za celodnevno smuko. Prav čutila sem, da bo fantastična – snega na smučiščih je bilo dovolj, vremenska napoved pa idealna. Le kaj več bi še lahko pričakovala?

Vmes sem skočila še na hitro kavico v restavracijo, prebrala nekaj zanimivih člankov na spletu in že sem bila na cilju.

Z vlaka na gondolo

Bad Gastein se je takoj izkazal za pravo destinacijo zame. Takoj po izstopu sem se sprehodila do tekočih stopnic. Te so me pripeljale do panoramskega mostu, ki povezuje železnico z gondolo. Moj dan se je zdaj res začel.

Kljub res pomladnim temperaturam so bile proge zelo dobro pripravljene, smuka pa je bila fantastična. Po treh urah neprestanega vijuganja in raziskovanja prog sem si privoščila topel čaj na soncu. Potem sem smučke postavila na varno in se odpravila še na kratek sprehod po mestu.

Bad Gastein – ljubko mesto v slogu belle epoque

Ko sem Bag Gastein opazovala z vrha glavne ceste, sem mislila, da je veliko manjši. Že po nekaj korakih pa se mi je odprl pogled na to zanimivo arhitekturno pompoznost, ki se je razprostirala po strmi vzpetini. Razkošni hoteli imajo bogato ponudbo, ki temelji tudi na termalnih storitvah, te pa vse leto privabljajo goste z vseh koncev Evrope.

Pravi spektakel pa se mi je odprl šele nižje, ko sem se že skoraj spustila v kotlino mesta. Najprej sem ga slišala, potem pa še zagledala. Mogočen, 341 metrov visok slap se z vrha skal po poslopjih spušča skozi središče mesta in je prava atrakcija, mimo katere mimoidoči ne morejo brez kakšnega selfija. No, sama sem selfi tokrat izpustila, sem se pa ob slapu naužila prave svežine, ki šele poleti, ko slap odmrzne in se še bolj veličastno bohoti skozi mesto, dobi pravi obraz.

Mesto, ki ponoči ne spi

Mesto je bilo ob zgodnjih popoldanskih urah umirjeno, na trenutke skoraj osamljeno in zapuščeno. Smučarji so se še vedno spuščali po progah, drugi obiskovalci pa so se sproščali v razkošnih toplicah, ki so prava meka za ljubitelje popolnega wellnessa. Dnevna podoba mesta je pravzaprav prav varljiva, svojo drugo plat pokaže predvsem zvečer, ko iz bližnjih lokalov zadoni glasna glasba in se zabava odvija vse do zgodnjih jutranjih ur. Ta del sem na tem kratkem enodnevnem izletu izpustila, morda pa se nekoč tja vrnem prav za to – da se potopim v nočno življenje in predvsem da preizkusim njihove edinstvene termalne storitve.

Ko se žičnice počasi polenijo…

… in smučarji svoje smučke postavijo v kot, je čas, da sedeš na klopco na železniški postaji in počakaš na prevoz domov. Na vlaku sem spet našla mesto v kupeju in se prepustila sladkemu dremežu.

V hipu sem bila nazaj v Ljubljani. Spočita, polna novih vtisov in obljub sama sebi, da že poleti najdem novo enodnevno destinacijo z vlakom.

Zakaj Bad Gastein?

To je kraj, ki živi 365 dni v letu. Če vas smučanje ne navdušuje, se lahko tja odpravite tudi v kakšnem drugem letnem času, saj ponuja veliko možnosti za preživljanje prostega časa.

Je pravi raj za kolesarje in pohodnike, saj je v okolici Bad Gasteina več kot 350 kilometrov označenih poti.

Oddih v objemu zdravilišč – v Bad Gasteinu bodo vaš stres v nekaj dneh dobesedno odplaknili stran. Termalna voda, ki prihaja iz termalnih vrelcev, blagodejno vpliva na počutje, številne edinstvene storitve v njihovih toplicah pa vam bodo pomagale, da boste od tam odšli polni elana.

Kot grajski gospodje – ni naključje, da Bad Gasteinu pravijo tudi alpski Monte Carlo. Razkošni hoteli, narejeni v slogu belle epoque, oddajajo prav posebno energijo in obljubljajo razvajanje v kraljevskem slogu.

Domačini priporočajo tudi obiski podzemne jame Gasteiner Heilstollen, predvsem zaradi njenih blagodejnih učinkov. V njej naj bi bilo ravno prav radioaktivnega plina radona, ki lajša težave pri revmatičnih obolenjih.

Želite malo drugačno pustolovščino? Stopite na vlak

Potovanje z vlakom je udobno in brezskrbno. Preverite aktualno ponudbo Slovenskih železnic in si že danes označite svoj naslednji izlet.

Potovanje z vlakom v Budimpešto.