Čas lučk in novoletnih okraskov mnogi radi izkoristijo za izlet z najbližjimi v bližnja mesta.

Prednovoletni izleti navdušujejo najmlajše, najstarejše in vse vmes, saj čarobnost božičnega časa nikogar ne pusti ravnodušnega. Božični sejmi doma in v tujini vabijo, da se z najbližjimi odpravimo na skupno nepozabno dogodivščino.

Izlet k severnim sosedom

Dunaj od nekdaj slovi kot priljubljena destinacija za izlete v adventnem času. Na ulicah avstrijske prestolnice boste lahko obiskali kar osem večjih božičnih sejmov in nešteto manjših.

Najbolj sloviti se nahaja seveda pred prelepo okrašeno mestno hišo, kjer boste lahko tudi drsali v parku med drevesi in obiskali okoli 150 stojnic. Gneči se boste v prazničnem času sicer težko ognili, a (nasvet!), če se boste že dopoldne oz. opoldne odpravili na božične sejme bo kar nekaj manj obiskovalcev. Večina sejmov se na Dunaju odpre že okoli 10. ali 11. ure.

Salzburg je pravljično mesto v prav vseh letnih časih, še posebej čarobno pa je v adventnem času, ko v avstrijskem mestu zasvetijo novoletne lučke. Poleg Salzburškega božičnega sejma (najstarejši božični sejem v Avstriji) v starem mestnem jedru je predvsem pri domačinih izredno priljubljen božični sejem na trgu Mirabell.

Izognite se gneči na cesti in se na avstrijske božične sejme odpravite z vlakom.

Pod budnim očesom graškega urnega stolpa (Uhrturm) v centru mesta Gradec poteka ogromno prednovoletnih dogodivščin – od zabavnega kar 1.000 kvadratnih metrov velikega drsališča na Karmeliterplatzu do ledenih jaslic v Landhaushofu in pravljičnega gozda na Schlossbergplatzu. Dopolni jih 15 božičnih sejmov, ki vas bodo začarali z vonjem po cimetu, tipičnemu božičnemu punču in nepozabnimi okraski.

Za najmlajše in otroke v srcu je vsekakor najbolj privlačen Otroški advent na ulici Kleine Neutorgasse, kjer se bodo otroci lahko zabavali na velikem kolesu, vrtiljaku in pravljičnem vlaku.

Beljaški božični sejem je od nekdaj zelo priljubljen pri Slovencih.

V Beljaku, drugem največjem mestu na avstrijskem Koroškem, v adventnem času poteka okoli 60 dogodkov, ki se jih lahko vsi obiskovalci udeležijo brezplačno. Poskrbljeno je tudi za najmlajše z posebnim otroškim adventom, jahanjem ponijev, vrtiljakom in božičnim vlakom. Tradicionalni božični sejem boste lahko obiskali v okolici mestne župnijske cerkve, obiščite pa tudi “božič v parku” pred Parkhotelom, na glavnem trgu pa vas bo pričakale stojnice Beljaškega kulinaričnena adventa.

Nepozabno doživetje na bregovih Donave

Božična Budimpešta obiskovalce povsem očara v pravljičnem soju prednovoletnih lučk, ki krasijo tudi najlepše palače v madžarski prestolnici. Največji božični sejem boste lahko obiskali na trgu Vörösmarty, nujno pa se sprehodite tudi do božičnega sejma pred katedralo Sv. Štefana in odpravite na božični sejem v mestnem delu Obuda, kjer boste lahko srečali predvsem domačine. Vzemite si tudi nekaj časa za sprehod po madžarskem mestu in mostovih čez Donavo ter opazujte ples lučk v vodi.

Ne bo vam žal! V Budimpešto se lahko tudi odpravite z vlakom, iz Ljubljane že za le 15 evrov.

“Naj se čarovnija začne”

S tem sloganom svoje obiskovalce vabi hrvaška prestolnica Zagreb. Zadnja leta se hrvaško glavno mesto pogosto ponaša z nazivom najboljšega božičnega sejma v Evropi. Sprehod po okrašenih ulicah vas bo preprosto očaral. Obiščite ledeni park na Trgu kralja Tomislava, božični sejem v parku Zrinjevac, kjer iz paviljona zazvenijo klasične božične pesmi in valčki, in božično pravljico na Trgu bana Josipa Jelačića.

Mnoge bo navdušilo tudi Fuliranje v Parku Josipa Jurja Strossmayerja, kjer potekajo koncerti različnih glasbenih zvrsti. Tam je poskrbljeno je tudi za naše štirinožce, saj bodo tudi njih pričakali božični prigrizki.

Pravljice na slovenskih tleh

Slovenske železnice že vrsto let pripravljajo prave božične pravljice za najmlajše in tudi tiste malo starejše. Že več kot deset let v božičnem času obiskovalce Celja na rednih vlakih spremljajo pravljične Vile. Tudi letos bodo potovale v Celje iz smeri Maribora, Velenja, Ljubljane in Celja. Vile bodo vse potnike povabili v center knežjega mesta, kjer bodo v Pravljični deželi zabavale najmlajše, pri tem se jim pa bodo pridružila tudi druga pravljična bitja ter Božiček in Dedek Mraz.