Se želite izogniti gneči na cestah, a se vseeno med prvomajskimi prazniki odpraviti na lepše? Predstavljamo vam sedem idej za izlete, ki vam bodo ponujali restavracijo in prenočitev na poti, obilo priložnosti za potepe ter raziskovanje v pomladnih in poletnih dneh.

Kot prevozno sredstvo smo si za vse izlete izbrali vlak, saj tako ne bomo časa in živcev zapravljali na cesti. Pri potovanjem z vlakom vemo, kdaj bomo prišli na cilj, med vožnjo pa nam ne bo treba biti pozoren na dogajanje v prometu, ampak bomo lahko uživali ob pogledu na pokrajino ali ob branju knjige.

Razvajanje brez stresa

Z vlakom se odpeljite v neposredno bližino slovenskih kopališč in z vozovnico za vlak uveljavite tudi popuste pri vstopnini. Kopališča, ki so dosegljiva z vlakom in omogočajo cenejše kopanje na podlagi predložene vozovnice za vlak, tudi do 50 %, so Thermana Laško, Terme Olimia, Ptuj, Čatež, Rimske terme ter Vodni park Bohinj. Tako boste lahko preživeli sproščen dan v kopališču, poleg tega pa še nekaj prihranili. 2. Obisk največjih jezer v Triglavskem narodnem parku Blejsko in Bohinjsko jezero ne navdušujeta le tujih gostov, tudi med Slovenci sta jezeri izredno priljubljeni. Ko pridete na postajo Bled jezero, prečkajte cesto in se podajte peš na 5 do 10 minut dolgo pot do Zake. Od tam pa vas čaka prijeten sprehod ob jezeru, kjer lahko po poti hranite labode, se ustavite na dobri kavi ali kremšniti. Izlet je zelo primeren tudi za družine z otroki, saj se boste lahko na vlaku skupno zabavali, kar v avtu v tej obliki ni možno. Odpeljite se še nekoliko dlje, do Bohinjske Bistrice, v Bohinj. Tam lahko obiščete Park EKO hotel, kjer boste z vozovnico za vlak lahko uveljavili popuste za kopanje v vodnem parku Bohinj.

Obisk največjih jezer v Triglavskem narodnem parku

Blejsko in Bohinjsko jezero ne navdušujeta le tujih gostov, tudi med Slovenci sta jezeri izredno priljubljeni. Ko pridete na postajo Bled jezero, prečkajte cesto in se podajte peš na 5 do 10 minut dolgo pot do Zake. Od tam pa vas čaka prijeten sprehod ob jezeru, kjer lahko po poti hranite labode, se ustavite na dobri kavi ali kremšniti. Izlet je zelo primeren tudi za družine z otroki, saj se boste lahko na vlaku skupno zabavali, kar v avtu v tej obliki ni možno. Odpeljite se še nekoliko dlje, do Bohinjske Bistrice, v Bohinj. Tam lahko obiščete Park EKO hotel, kjer boste z vozovnico za vlak lahko uveljavili popuste za kopanje v vodnem parku Bohinj.

Raziskujte eno največjih slovenskih kraških jam

Že sama pot do Divače vas bo očarala s pogledom na slikovito kraško pokrajino. Izstopite na postaji Divača in se sprehodite po prijetni označeni sprehajalni poti do Škocjanskih jam, kjer boste lahko odkrivali skrivnosten podzemni svet.

Odkrite dolgo zgodovino železnic na Slovenskem

Obiščite Muzej Slovenskih železnic na Parmovi ulici v Ljubljani in spoznajte bogato zgodovino železnic na Slovenskem. Ob sobotah, 19. maja, 16. junija, 25. avgusta, 15. septembra, 20. oktobra in 15. decembra, pripravljajo posebne animacijske programe za otroke. Če se domov ne želite vrniti še isti dan, lahko z vozovnico za vlak uveljavite kar 20 % popusta na nočitev v hotelu Cubo v centru Ljubljane ali Hotel Meksiko. Tudi v Hotelu Park boste lahko uveljavili popust na nočitev, in sicer 15 %. Če vas zanima slovenska zgodovina se odpravite z vlakom tudi v Celje in Ptuj.

Kratek dopust v Zagrebu

Če bi se želeli z družino odpraviti na kratek dopust, priporočamo hrvaško prestolnico Zagreb, v katero se lahko odpravite že za le 9 evrov. Če potujete v skupini, priporočamo vozovnico City Star. Družina z dvema odraslima in dvema otrokoma bo tako za povratno vozovnico odštela le 30,50 evra. Med Ljubljano in Zagrebom vozijo kar štirje direktni vlaki na dan.

V Zagrebu uživajte v živahnem mestnem utripu, obiščite priljubljeni živalski vrt ZOO Zagreb in nekaj zanimivih muzejov. Trenutno je zelo priljubljen Muzej propadlih razmerij, ki so ga odprli leta 2006. Je le eden dveh muzejev takega tipa, drugi deluje v Los Angelesu.

Guten Tag und Hallo v Gradcu in Dunaju

Prvomajski prazniki so tudi idealen čas za kratek potep po avstrijskih mestih. Zleknite se v kupe, si v Gradcu privoščite potep in kavo s smetano ter nadaljujte potovanje do Dunaja. Iz Ljubljane boste za vozovnico za vlak odšteli že od 29 evrov naprej. Gradec vas bo navdušil s svojim zaščitnim znakom Uhrturm (urni stolp), ki kraljuje na hribu nad mestnim jedrom. Zelo zanimiv je tudi izlet na Murinsel (otok na Muri), umetni otok, ki je bil zgrajen leta 2003, ko je bil Gradec Evropska prestolnica kulture. Na Dunaju se vam bo odprlo neomejeno število možnih aktivnosti, med drugim obisk dunajskega živalskega vrta in habsburške palače Schönbrunn, lahko pa boste uživali tudi v živahnem utripu kulturnega in nočnega življenja v avstrijski metropoli.

Spoznajte madžarsko prestolnico od blizu

Mesto ob bregovih Donave je od nekdaj obiskovalce poneslo v davni čas avstro-ogrske monarhije. Vlak vas bo peljal mimo Blatnega jezera, in Veszprema v Budimpešto, tako pot nikakor ne bo dolgočasna. Za vozovnico za vlak v Budimpešto, mesto mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln – čard, boste plačali od 15 evrov naprej. Opera, Parlament in Kraljeva palača so samo nekatere znamenitosti, ki vas bodo navdušile med obiskom Budimpešte.

CENEJE NA POT po Sloveniji!

Ob sobotah, nedeljah in praznikih lahko potujete do 5 dni neomejeno po Sloveniji z vozovnico IZLETka. IZLETka za odraslega stane 15 evrov, za otroka med 6. in 12. letom pa 7,50 evra. Imetniki kartice ugodnosti SŽ Družine lahko pri nakupu vozovnice IZLETka izkoristi dodatne ugodnosti. Do deset oseb, vpisanih na SŽ kartici ugodnosti – DRUŽINE, potuje ob koncih tedna in praznikih, neomejeno do pet dni, za samo 30 evrov.

Za občasna potovanja po Sloveniji priporočamo SŽ kartico ugodnosti DRUŽINE, s katero potujete vse dni v letu 40 % ceneje. Otroci do 12. leta pa v vašem spremstvu potujejo brezplačno. Povratna potovanja ob koncih tedna in dela prostih dnevih v Sloveniji so prav tako cenejša, in sicer za 30 %. Otroci do 6. leta v spremstvu odraslega potujejo brezplačno, od 6. do 12. leta pa po polovični ceni.

Našteli smo le nekaj možnosti za izlet. Podrobnejše informacije o potovanjih z vlaki lahko najdete na spletnih straneh Slovenskih železnic, obiščete najbližjo železniško postajo ali pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 81 11. Potovanje z vlakom zna biti doživeto, predvsem za najmlajše! Dobro je tudi to, da se oddih lahko začne že na poti!